Rovom bi da zaustave ilegalne prelaske?

U pljevaljskom selu Adrovići, nedaleko od granice sa Srbijom, prekopan je put, u policiji tvrde da je to ranije dogovoreno i da nema nikakve veze sa održavanjem litija
8044 pregleda 11 komentar(a)
Prekopani put u Adrovićima, Foto: Pljevaljske novine
Prekopani put u Adrovićima, Foto: Pljevaljske novine

Put u pljevaljskom selu Adrovići, na granici sa Srbijom, prekopan je s ciljem suzbijanja ilegalnih prelazaka, nezvanično je rečeno “Vijestima” u policiji.

Kanal dubok oko metar i po i širok oko tri metra iskopalo je pljevaljsko preduzeće za održavanje lokalnih puteva cijelom dužinom puta, a na zahtjev policije, navodi isti izvor.

Dok u policiji tvrde da je to urađeno zbog zaprečavanja alternativnih putnih pravaca u cilju suzbijanja ilegalnog prelaska granice, a na osnovu dogovora sa Srbijom od prije nekoliko godina, mnogi građani Pljevalja i opozicione političke partije sumnjaju da se to radi kako bi se spriječio dolazak građana na litije koje se održavaju zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“U pitanju je nešto što je dogovoreno prije par godina sa graničnom policijom Srbije. Radi se o zaprečavanju alternativnih puteva. Kolege iz Srbije su prije dvije godine na lokaciji Kameni most u mjestu Zaostro postavili rampu i tada niko nije reagovao. Prije par mjeseci ponovo je aktuelizovana ova priča. Pola puteva radi Crna Gora, a pola Srbija. Osim u Adrovićima, uradiće se i zaprečavanje puta u selu Mihailovica i još nekih sporednih puteva koji treba da se zapriječe zbog ilegalnog prelaska granice. Negdje će biti možda betonske prepreke, negdje rampa, negdje će se kopati kanal kako bi se spriječio put švercerima koji najviše koriste ove alternativne puteve. Neki putevi neće se zaprečavati već će biti određeni kao prelazna mjesta”, nezvanično je rečeno “Vijestima” u policiji.

Tvrde da je zaprečavanje alternativnih puteva prema Bosni završeno prije nekoliko godina i da tada tome niko nije posvetio pažnju.

Zbog kidanja vodovodnih cijevi usljed izvođenja radova, dio sela teći dan je bez vode, što je izazvalo ogorčenje mještana.

Darko Gačević, predsjednik Mjesne zajednice Crljeniće kojoj pripada pogranično selo Adrovići, kazao je da ga niko nije obavijestio o početku radova, niti zbog čega se prekopava put.

Predsjednik Opštinskog odbora Nove u Pljevljima Milan Lekić kaže da iskopani kanali u svemu podsjećaju na vojničke rovove.

On je rekao da je vlast umislila da na pljevaljske litije okolnim putevima dolazi i narod iz Srbije.

“To je pravi razlog preoravanja drumova, a ne navodna akcija protiv kriminala. Neka se potrude makar da mještane ne ostavljaju bez vode. To što su uradili je neljudski i nemoralno”, rekao je Lekić.

Bonus video: