RTCG: Mitropolija nije diskriminisana, Amfilohiju poziv da gostuje - Vijesti.me
REAGOVANJE UREDNIŠTVA JAVNOG SERVISA

RTCG: Mitropolija nije diskriminisana, Amfilohiju poziv da gostuje

"Nekoliko smo puta uoči usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pozivali predstavnike Mitropolije da govore o toj temi, ali su nas razna uslovljavanja gostiju u tome onemogućila", navodi se u saopštenju uredništva RTCG

Zgrada RTCG-a
Zgrada RTCG-a (Foto: Luka Zeković)

Uredništvo Radio-televizije Crne Gore (RTCG) odbacilo je tvrdnje Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) da su, kao i njihovi vjernici, diskriminisani u informativnom programu Javnog servisa.

Iz MCP ranije su u otvorenom pismu Savjetu javnog servisa kazali da Televizija Crne Gore u informativnom programu kontinuirano diskriminiše Mitropoliju, njeno sveštenstvo i vjernike.

"Žao nam je što su se "dobroželatelji" Javnog servisa iz Mitropolije, tek nakon što smo tu stranu, kako vele "iz noći u noć i iz godine u godinu" satanizovali, sad sjetili da, urbi et orbi, zavape za pomoć, jer više ne mogu trpjeti "medijskog zuluma". Tako smo prokockali priliku da se nađemo u grupi medija kojima se Mitropolija posebno zahvalila što su "ovih dana svoje portale i medijske prostore posvetili buđenju naroda u svim krajevima Crne Gore". Jasno je da Mitropolija smatra kako je ta pohvala daleko od bilo kakve želje da se politizuju javna glasila. Da budemo jasni – Javni servis, za razliku od privatnih medija, nema cilj ni da budi, niti da uspavljuje narod, nego da ga istinito informiše. To smo i činili, kad su u pitanju litije i molebani, u skladu s uređivačkom politikom Javnog servisa i na način koji poštuje crkveno bogosluženje. Sve to, dakako, daleko od satanizacije vjernika i sveštenstva, te govora mržnje, koji, upravo, godinama karakteriše javna obraćanja nekih crkvenih velikodostojnika", navodi se u saopštenju koje je prenio portal RTCG.

Nije tačno, kako se navodi, ni da je Mitropoliji, sveštenstvu i vjernicima uskraćeno pravo na odgovor jer, u tom smislu, nije bilo obraćanja uredništvu. 

"Naprotiv, nekoliko smo puta uoči usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pozivali predstavnike Mitropolije da govore o toj temi, ali su nas razna uslovljavanja gostiju u tome onemogućila. Dakle, pored opših mjesta o "brutalnoj diskriminaciji i manipulaciji", jedina konkretna primjedba Mitropolije odnosi se na izvještavanje s bogojavljenskog plivanja za Časni krst. Zahvaljujemo Mitropoliji što nam je otvorila oči. Nije, izgleda, trebalo stavljati akcenat na osnovni vjerski događaj – da je preko 200 mladića, povodom Bogojavljenja, zaplivalo u ledenu Moraču i na njihovu hrišćansku radost ko će prvi doplivati do simbola vjere, koliko na mitropolitovu političku lekciju predsjedniku sekularne države. Konačno, pravo na upoređivanje neuporedivog – trajanja izvještaja s vjerskog skupa i intervjua predsjednika države, Mitropolija bi imala da ranije nije bilo više poziva za gostovanje njenih velikodostojnika, na čelu s mitropolitom Amfilohijem", navodi se u saopštenju.

Uredništvo javnog servisa pozvalo je mitropolia Amfilohija da bude naredni gost emisije "Živa istina", kako bi, ističu, "još jednom demantovali da 'uredništvo uporno diskriminiše i praktično od javnosti skriva stranu priče Mitropolije'."

"Time želimo pokazati da "nijesmo radi kavzi" i da smo u spremnosti na dijalog iskreni koliko i rektor Bogoslovije na Cetinju, kad je pozvao vjerni narod na zajedničku litiju", zaključuje se u saopštenju.


Vidi sve komentare