RTCG uzima od građana, ali i od privatnika

Za razliku od parkirališta kojima upravlja podgorički Parking servis, automat u restoranu “AND1” izdaje račun, koji nije fiskalni
9839 pregleda 20 komentar(a)
Izdaje i račun, ali ne fiskalni: Parkomat u restoranu "And1", Foto: Čitalac reporter
Izdaje i račun, ali ne fiskalni: Parkomat u restoranu "And1", Foto: Čitalac reporter

Menadžment Radio Televizije Crne Gore (RTCG) dao je u zakup parking ispred zgrade restoranu “AND1”, ali o tome prethodno nije obavijestio Savjet RTCG.

Tako je sada rampa postavljena tik uz Moskovsku ulicu, a vidno je istaknuito da se radi o parkingu restorana “AND1”, te da građani moraju uzeti tiket, a parking platatiti na automatu, koji se nalazi unutar restorana.

Za razliku od parkirališta kojima upravlja podgorički Parking servis, automat u restoranu “AND1” izdaje račun, koji nije fiskalni.

Račun za parking pored zgrade RTCG
Račun za parking pored zgrade RTCG(Foto: Čitalac reporter)

Sat parkiranja košta pedeset centi.

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić juče nije odgovarao na pozive i SMS poruke novinara “Vijesti”, pa tako nijesmo dobili odgovor kada je, pod kojim uslovima i za koliko novca parking dat u zakup.

Ustavni sud je u decembru prošle godine ukinuo Odluku o javnim parkiralištima u Podgorici, a u obrazloženju je navedeno da akt Skupštine Glavnog grada iz aprila 2015. godine, nije zasnovan na Zakonu o komunalnim djelatnostima koji je izmijenjen u februaru 2018. Zahtjev za preispitivanje ove odluke još u novembru 2015. godine podnijela je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), osporavajući djelove tri člana odluke.

Nije odgovorio ni na koji način parking mogu koristiti zaposleni, ali i gosti RTCG, ali ni da li su imali saglasnost da tu površinu daju u zakup.

Zakon o nacionalnom javnom emiteru propisuje da je imovina RTCG je u državna, a da Javni servis ne može bez saglasnosti Savjeta opteretiti ili otuđiti nekretninu i drugu imovinu čija je vrijednost veća od vrijednosti utvrđene Statutom RTCG.

Statut RTCG je predviđeno da RTCG ne može bez saglasnosti Savjeta opteretiti ili raspolagati imovinom čija je vrijednost veća od 0,8 ukupnih ostvarenih prihoda (zbir javnih, komercijalnih i ostalih u prethodnoj godini).

RTCG, bez znanja i saglasnosti Savjeta, ne može otuđiti nekretnine u vrijednosti većoj od 10.000 eura.

Od Savjeta nije tražena saglasnost za ovaj dogovor RTCG i restorana “AND1”.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić kazao je “Vijestima” da je prije dva dana tražio od menadžmenta informaciju zašto je i kada izdat pomenuti parking.

Kako je pojasnio, odluka o tome je donijeta mimo Savjeta, a menadžment je u ranijem periodu, prije možda godinu poslao inicijativu za izdavanje parkinga.

“Mi smo odbili da o tome raspravljamo, jer nije u našoj nadležnosti”, kazao je Jovetić.

On je kazao da je nedavno vidio da je postavljena rampa, možda prije mjesec dana, a da za ulaz koriste kartice RTCG.

Pojasnio je da je taj prostor u vlasništvu RTCG, odnosno da su ga dobili nakon dugog sudskog spora sa Glavnim gradom.

Jovetić smatra da bi za izdavanje toga prostora, trebala dozvola nadležnog državnog organa.

“Možda je sve urađeno kako treba, ali ne mogu da kažem, dok ne dobijemo informaciju od menadžmenta”. Adresa za pravu informaciju, kako je istakao Jovetić, jeste Božidar Šundić.

Za RTCG je priošle godine iz državnog budžeta, odnosno iz džepa građana, izdvojeno skorto 14 miliona eura.

Bonus video: