Sajam u Novom Sadu: Turčinović osvojio šest zlatnih i sedam srebrnih medalja

Veliki uspjeh Dragana Turčinovića na sajmu u Novom Sadu koji, kako tvrdi, pića proizvodi za kućnu upotrebu i prijatelje
1757 pregleda 0 komentar(a)
Turčinović sa pićima nagrađenim u Novom Sadu, Foto: Svetlana Mandić
Turčinović sa pićima nagrađenim u Novom Sadu, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanin Dragan Turčinović osvojio je šest zlatnih i sedam srebrnih medalja za rakije i likere na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Dobitnik je i srebrnog pehara za sve bolji kvalitet proizvoda i širok asortiman.

“Novosadski sajam nam je bio test za kvalitet naših proizvoda. Prošle godine smo se predstavili sa šest proizvoda koji su osvojili jednu zlatnu i pet srebrnih medalja i dobili smo pehar za kvalitet proizvoda u kategoriji likera, voćne i lozove rakije. Ove godine smo duplirali i broj proizvoda i broj medalja i dobili domaći ‘zadatak’. Po preporuci stručnjaka nećemo nositi freške proizvode, pustićemo sve ovo da ‘odleži’ i da onda ‘pokupimo’ sva zlata i veliki zlatni pehar”, priča za “Vijesti” penzionisani mašinski inženjer koji je sa suprugom Venerom, farmaceutkinjom, odlučio da spoji narodnu medicinu, tradiciju, nauku i ljubav prema ljekovitom bilju.

Priča da je sve, prije više od deset godina, krenulo od “srčanika”. Polako su “pekli” zanat, učili od prirode i iz knjiga, spojili tradicionalno i moderno.

“Krnovski ‘srčanik’ nam je dvanaestogodišnji trud vratio na najbolji način, zlatnom medaljom. Zlato su dobili i grbavska lozovača, koja je prošle godine bila ‘srebrna’, podbudoška glogova rakija i liker i novljanski liker od limuna”.

U trci za zlato “umiješao” se i jedan izvanjac – liker od anisa i cimeta.

“Svo voće, šumski plodovi, ljekobilje, su domaći. Samo su anis i cimet uvozne komponente. Ali ovaj liker se najbolje plasirao od svih likera i malo je falilo da osvoji super zlatnu medalju”.

Srebrne medalje osvojile su četiri rakije - nikšićka klekovača, pivska lincura, bistrička barik jabuka i jabuka iz Mokre njive, kao i tri likera – durmitorska šumska borovnica, golijska šumska malina i barska divlja narandža “začinjena” morinjskom.

Ambalažu njihovih proizvoda krase motivi prirodnih i kulturno-istorijskih ljepota Crne Gore – od Lukavice, Durmitora, Krnova, Ali-pašinih izvora, preko Rijeke Crnojevića, Starog Bara, ulcinjske tvrđave, Herceg Novog, do dvorca kralja Nikole, Carevog mosta…

“Ovo trenutno radimo samo za kućnu upotrebu i za naše prijatelje, ali na nagovor mnogih do kraja godine ćemo vjerovatno krenuti sa širom proizvodnjom. Makar, za početak, da ‘izađu’ liker od gloga i srčanik, jer toga nema na tržištu”.

Turčinović kaže da su na vrijeme shvatili da od udruživanja mogu da imaju samo koristi. “U Mokroj njivi imamo voćnjak od 250 stabala jabuke i 100 kruške, koji planiramo da proširimo i da pola hektara bude pod voćkama. Ostalo voće nabavljamo od naših prijatelja, kooperanata. Nas nekoliko gazdinstava se povezalo i uspješno sarađujemo. Organizovano i udruženo možemo da napredujemo, jačamo gazdinstva, u suprotnom - propadamo”.

Bonus video: