Crkva: Zakon se mora mijenjati; Vlada: Uz davanje dodatnih garancija zakon se može primjenjivati

"Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou", saopšteno je iz Vlade nakon sastanka sa predstavnicima Mitropolije
172158 pregleda 1278 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije i Duško Marković nakon sastanka, Foto: Gov.me
Mitropolit Amfilohije i Duško Marković nakon sastanka, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.02.2020. 16:33h

Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima.

To je saopšteno iz Vlade nakon sastanka predstavnika izvršne vlasti sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske.

"Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima", saopšteno je iz Vlade.

Mitropolit Amfilohije i premijer Duško Marković

Na poziv predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića u Vili Gorica danas je obavljen višečasovni razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Povezani članci

13. Februar 2020.

Marković u petak sa Amfilohijem

"Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi", saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

"Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou", navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanak u Vili Gorica počeo je u 11 časova i trajao je gotovo pet sati.

Zakon o slobodi vjeroispoivijesti usvojen je krajem decembra prošle godine, a njegovo povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska.

Pored Markovića, sastanku u Vili Gorica, u ime Vlade prisustvovali su potpredsjednik i ministar polojprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, ministar pravde Zoran Pažin, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

sastanak Vila Gorica Vlada MCP
Premijer Marković dolazi na sastanak u Vili Gorica(Foto: Savo Prelević)

Iz Mitropolije sastanku su prisustvovali članovi Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori i rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović.

Amfilohije sastanal Vila Gorica
Mitropolit Amfilohije dolazi na sastanak(Foto: Savo Prelević)

U Savjetu su, pored mitropolita Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki Joanike, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, dioklijski Metodija i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovačkog Atanasije.

Sa sastanka Vlade i MCP u Vili Gorica

Galerija

Bonus video: