Savjet: Neka potvrde patriotizam i sami se prijave oni koji su tukli Danilovgrađanina

Savjet je konstatovao da su zahvaljujući brzom dolasku policijske patrole spriječene teže zdravstvene posljedice po pretučenog Danilovgrađanina
19797 pregleda 128 komentar(a)
Incident kod Delte, Foto: Screenshot
Incident kod Delte, Foto: Screenshot
Ažurirano: 29.01.2020. 23:04h

Devetnaestogodišnji Danilovgrađanin J. V. rekao je policiji da ne zna ko ga je i zbog čega pretukao na bulevaru ispred Tržnog centra Delta.

Objasnio je i da je od nasilnika bježao, jer su tukli dvojicu muškaraca koji su na autobuskom stajalištu stajali do njega.

Taj slučaj danas je razmatrao Savjet za građansku konrolu rada policije, čiji članovi su najoštrije osudili prebijanje J. V.

U Zaključku Savjeta piše da je J.V. te večeri oko 19.35 sati, izašao, dolazeći iz Danilovgrada, na stajalište u "City kvartu", gdje je čekao djevojku.

"Nakon desetak minuta pojavila su se dva automobila, od kojih jedno crvene boje. Kroz prozore vozila su vidno bile istaknute državne zastave Crne Gore što ukazuje da se radi o navijačima vaterpolo repezentacije Crne Gore. Iz vozila je izašlo sedam do osam osoba i počeli su da tuku mladića koji je takođe bio na stajalištu. Građaninu J.V. nije poznat razlog takvog njihovog postupka jer nije čuo ni vidio da im je mladić nešto rekao ili pokazao", piše u policijskim dokumentima.

Danilovgrđanin je policiji rekao da su muškarci koji su izašli iz automobila tada počeli da tuku drugog momka koji je takođe stajao na stalištu - koji im ništa nije dobacivao, pokazivao, niti ih na bilo koji način provocirao.

"Kada sam vidio da tuku ova dva momka bez razloga, prepao sam se i iz straha počeo da trčim u pravcu kružnog toka", rekao je on policiji, dodajući da su ga napadači jurili, a da im se pridružilo još desetak osoba koje su izašle iz vozila koje su prethodno zaustavili na kolovozu.

Sustigli su ga kod ograde koja razdvaja dvije strane bulevara, oborili na zemlju i udarali nogama i rukama.

"Nakon nekih pola minuta stigla je policija i čuo sam da me pozivaju da ustanem što sam i učinio. Nakon toga su me odvezli u CB Podgorica", naveo je građanin J.V. u svojoj izjavi.

Kazao je i da nije dao nikakvog povoda da ga jure i napadnu, niti je bilo što dobacio navijačima.

"Nisam podizao tri prsta, niti sam kod sebe imao sportska ili nacionalna obilježja, već sam bježao iz straha da me ne izbiju kao ove momke", rekao je J.V. službenicima CB Podgorica.

Savjet je razmotrio i službenu zabilješku na okolnosti tog događaja, koju su sačinili policajci D.V, D.Š, M.F. i D. Lj.

U tom policijskom spisu piše da su obilaskom rejona primijetili da jedna osoba leži na asfaltu okružena navijačima, koji su im saopštili da je građanin povrijeđen i da su ga napala neka lica.

"Legitimisali su ga i utvrdili njegov identitet. Saopštio im je da su ga bez povoda napala nepoznata lica i zadala udarce po glavi i tijelu. Na lice mjesta policija je zatekla L.V, kao očevidca događaja, koji je primjetio da više osoba udaraju J.V. Građani su službenim vozilom upućeni u službene prostorije CB Podgorica. Policajci su napomenuli da im je J.V, na lice mjesta rekao, da mu nije potrebno ukazivanje ljekarske pomoći", piše u službenoj zabilješci.

Prema dokumentaciji dostavljenoj Savjetu očevidac - L. V, učenik srednje škole, ispričao je policiji da je primjetio da mlađeg muškarca tuče 15-tak mladića.

Registrovao je da je nekoliko zaustavljenih vozila obilježenih državnom zastavom, ali da nije obraćao pažnju na to koji su automobili, već mu je bio prioritet da priđe i pomogne mladiću.

"Naišla je patrola, i čim su ovi momci ugledali policiju, pobjegli su u vozila i udaljili ce u pravcu Donje Gorice", rekao je on policiji.

Savjet je konstatovao da su zahvaljujući brzom dolasku policijske patrole spriječene teže zdravstvene posljedice po pretučenog Danilovgrađanina.

Konstatovali su i da nadležno državno tužilaštvo za sada nije kvalifikovalo taj događaj:

"Nego će se izjasniti pošto se identifikuju napadači".

Konstatovali su da do danas niko nije ponudio korisne informacije za identifikaciju napadača i pozvali građane da pomognu i podrže policiju u rasvjetljavanju tog događaja.

"Savjet poziva i građane koji su učestvovali u ovom događaju da se sami jave policiji, pokažu odgovoran građanski odnos i na taj način potvrde svoj patriotizam i privrženost Crnoj Gori", piše u njihovom Zaključku.

Oni su ocjenili da službenici CB Podgorica u tom slučaju postupaju zakonito:

"I da je u toku postupak pribavljanja video nadzora sa obližnjih objekata u cilju identifikacije učesnika ovog događaja. Imajući u vidu osnovne policijske poslove Savjet očekuje brzo pronalaženje učinilaca ovog djela i njihovo dovođenje nadležnim organima".

Ističući da je taj događaj uznemirio javnost, saopštili su da konflikt u konkretnom događaju nije po nacionalnoj osnovi:

"Na šta neupitno ukazuju dosadašnje izjave oštećenog građanina i očevidaca i bespredmetno i kontraproduktivno postupanje organa i zvaničnika drugih država koji tako ne doprinose rješavanju slučaja koji će svoj pravni epilog dobiti u okviru prekršajnog postupka".

Iz Savjeta su istakli da im je iz Centra bezbjednosti Podgorica dostavljen kompletan predmet na osnovu kog su i donijeli zaključke i preporuke.

"Savjet je dužan, zbog svoje odgovornosti prema javnosti, da ukaže na brojne manipulacije i lažne vijesti koje su pratile ovaj događaj. Iskazuje se zabrinutost zbog izvještavanja određenih medija u zemlji i van nje koji su bez osnovne vjerodostojnosti pisali i izvještavali o događaju, bez odgovornosti u zaštiti prava ovog mladića i njegove porodice, i sa namjerom da se kompromituje policija a stanje u državi predstavi haotičnim i nestabilnim. Savjet nije prepoznao osnov da se zvanični organi Republike Srbije uključuju u ovaj slučaj".

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković je stupio u kontakt sa porodicom oštećenog mladića i njegovom ocu ukazao na mogućnost podnošenja eventualnih primjedbi u vezi sa postupanjem policije.

Građanin J.V. je danas bio kod nadležnog tužioca i dodao u odnosu na prethodnu izjavu da je moguće da su napadači izašli iz sivog vozila.

Kod tužioca nije iznio bilo kakve primjedbe na postupanje policije.

Savjet ocjenjuje da službenici CB Podgorica u konkretnom slučaju postupaju zakonito i da je pribavljan video nadzora sa obližnjih objekata u cilju identifikacije učesnika ovog događaja.

Taj materijal je upućen u CB Nikšić i OB Cetinje kako bi se i tamo sprovodila identifikacija jer je značajan broj navijača bio i iz tih opština. Imajući u vidu osnovne policijske poslove, Savjet očekuje brzo pronalaženje učinilaca ovog djela i njihovo dovođenje nadležnim organima.

Bonus video: