Savjet za građansku kontrolu rada policije: Unaprijeđena odgovornost i otvorenost policije

Savjet je ocijenio važnim i potrebnim da skrene pažnju svim policijskim službenicima da su, i u okviru svojih privatnih aktivnosti na društevnim mrežama, obavezani etičkim vrijednostima policije, pa se od njih očekuje ideološka neutralnost i pristojan odnos prema svakom građaninu
347 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore
Sa sjednice Savjeta, Foto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore

Odgovornost i otvorenost Uprave policije u ukupnom institucionalnom i društvenom kontekstu, značajno je i vidljivo unaprijeđena, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Kako je saopšteno iz Savjeta, na redovnoj sjednici tog tijela koja je održana u utorak, diskutovano je o više predmeta po kojima postupa građanska kontrola rada policije a odnose se na provjeru policijskog postupanja.

Navodi se da je zaključen jedan predmet u kojem je prepoznato profesionalno postupanje policije, dok je u nekoliko slučajeva, prije konačne ocjene Savjeta, prepoznata potreba da se pruži mogućnost i vrijeme za korektivno i senzibilisano postupanje policije, naročito prema djeci i mladima.

„Detaljno je razmotren dosadašnji odnos Uprave policije prema preporukama građanskog nadzora i ocijenjeno da je, u ukupnom institucionalnom i društvenom kontekstu, značajno i vidljivo unaprijeđena odgovornost i otvorenost Uprave policije“, kaže se u saopštenju.

Savjet je ocijenio važnim i potrebnim da skrene pažnju svim policijskim službenicima da su, i u okviru svojih privatnih aktivnosti na društevnim mrežama, obavezani etičkim vrijednostima policije, pa se od njih očekuje ideološka neutralnost i pristojan odnos prema svakom građaninu.

Definisane su i konkretizovane programske aktivnosti koje će se realizovati do kraja godine, a podrazumijevaju, kako je pojašnjeno, bliske kontakte sa javnošću, Upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Konstatovano je da se uspješno sprovode aktivnosti Uprave policije, Akcije za ljudska prava i Savjeta na pripremi i objavljivanju posebne publikacije posvećene zabrani mučenja i zlostavljanja i preporukama Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Bonus video: