SDP: Zakon o istopolnim zajednicama dokaz da vladajuća većina nema saglasja

"SDP će na prvoj sjednici na kojoj se nađe ovaj zakon dati podršku istom kako bi i u ovoj oblasti Crna Gora usvojila standarde koji garantuju temeljna ljudska prava"
1999 pregleda 8 komentar(a)
SDP, Foto: SDP, SDP, SDP
SDP, Foto: SDP, SDP, SDP

Neizglasavanje Zakona o istopolnim zajednicama je pokazalo da u vladajućoj većini nema saglasja i podrške za ključne evropske vrijednosti iz oblasti temeljnih ljudskih prava. Glasanjem, na djelu je pokazano da nema većine za evropske vrijednosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava garantovanih međunarodnim standardima. ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Skupština Crne Gore nije usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer nije bilo većine u parlamentu. Za usvajanje je glasalo 38 poslanika DPS-a, SD-a i Liberalne partije, dok su protiv glasali poslanici manjinskih stranaka Ervin Ibrahimović (BS), Nedžad Drešević (BS), Adrijan Vuksanović (HGI) i Genci Nimanbegu (Forca).

Poslanici SDP-a nisu prisustvovali sjednici na kojoj je glasano o Zakonu, a razlog je kako su naveli to što je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu juče izrekao opomenuo Rašku Konjeviću.

"SDP podržava Zakon o istopolnim zajednicama, ali je zloupotrebom Poslovnika i člana 107 od strane potpredsjednika Nimanbegua, koji je glasao protiv ovog važnog zakona, spriječio poslanike SDP da ovog puta prisustvuju sjednici i podrže ovaj zakon. Poslanički klub SDP neće dozvoliti zloupotrebu od strane rukovodstva parlamenta koje kažnjava poslanike SDP, samo zato što im se ne dopadaju naši politički stavovi. Kao znak protesta zbog ovakvih zloupotreba u vođenju sjednice i kršenja Poslovnika, javno smo saopštili da juče i danas, iz tih razloga, nećemo prisustvovati zasijedanju Skupstine", saopšteno je iz SDP-a.

Pozvali su Vladu da u najkraćem roku ponovo predloži Zakon.

"Bez obzira šta je sada jasno da za njega nemaju većinu u vladajućoj koaliciji, a vladajuću koaliciju da obuzda zloupotrebe i kršenja Poslovnika od strane potpredsjednika Nimanbegua. SDP će na prvoj sjednici na kojoj se nađe ovaj zakon dati podršku istom kako bi i u ovoj oblasti Crna Gora usvojila standarde koji garantuju temeljna ljudska prava. Nama je žao što oni koji su danas na vlasti nemaju u svojim redovima potrebnu većinu za zakone iz oblasti temeljnih ljudskih prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: