Dogovorili obustavu protesta: Gradnje na Bukovici nema do odluke Vlade

""Dogovorili smo se da mještani obustave proteste i da investitor garantuje da do donošenja odluke Vlade neće vršiti nikakve radove na lokalitetu na kome su otpočeti pripremni radovi. Sve je proteklo u prijatnoj atmosferi", kazala je ministarka Sekulić
20921 pregleda 32 komentar(a)
Sekulić u Šavniku, Foto: Obrad Pješivac
Sekulić u Šavniku, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 14.06.2019. 18:26h

Nakon sastanka u Šavniku, organizovanog povodom aktuelnih dešavanja oko gradnje dvije male hidroelektrane (mHE) na rijeci Bukovici prihvaćen je predlog ministarske ekonomije Dragice Sekulić da se prekinu sve aktivnosti oko gradnje mHE u Bukovici do konačne odluku Vlade.

Takav ishod aplauzom je pozdravilo oko 100 prisutnih Bukovičana, koji više od mjesec dana brane rijeku, i drugih ljubitelja prirode koji su strpljivo čekali završetak tročasovnog sastanka na kome su učestvovali i predstavnici lokalne uprave, mjesnih zajednica Bukovica i Boan" predstavnici "Branitelja Bukovice" i investitora firme "Hydra MNE".

"Dogovorili smo se da mještani obustave proteste i da investitor garantuje da do donošenja odluke Vlade neće vršiti nikakve radove na lokalitetu na kome su otpočeti pripremni radovi. Sve je proteklo u prijatnoj atmosferi. Predstavnici dvije mjesne zajednice bili su za gradnju, što je njihovo legitimno pravo baš kao i pravo onih drugih koji smatraju da projekat neće donijeti benefite. Takođe smo se dogovorili da radikalizacije protesta neće biti, a mještani su tom prilikom potvrdili da to i nije bila njihova namjera već da je to kroz medije zloupotrijebljeno kao i da veliki broj izjava u medijima nijesu njihove", kazala je Sekulić i dodala da su dobili dovoljno vremena i prostora da donesu kvalitetnu odluku, ne prejudicirajući koliko će iznositi taj rok.

Na pitanje kada će odluka biti donijeta ona nije mogla da da konkretan odgovor jer se svi aspekti moraju sagledati.

I ministarka i predstavnici "Čuvara Bukovice" složili su se da su razgovori bili vrlo korektni.

Predstavnik "Branitelja Bukovice" Veljko Bulatović kazao je da će, do donošenja Vladine odluke biti strpljivi.

"Obećali su da mašine neće krenuti prema rijeci i mi sad možemo slobodno ići kući i obavljati naše poslove. Sve dok nas ministarka Sekulić lično ne obavijesti da su radovi obustavljeni ili će se nastaviti. Nadamo se da će Vlada po nas pozitivno riješiti ovaj slučaj", kazao je Bulatović.

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić kazao je da ga raduje konsenzusom postignuti dogovor.

"Javnosti sam uvijek iskazao mišljenje lokalne samouprave o ovom projektu. Mi ćemo uvijek biti za razvojne projekte a u slučajevima određenih propusta apsolutno ćemo podržati svaki stav Vlade. Ostajemo principijelni da će o svemu odlučivati lokalno stanovništvo i drago mi je da je istaknuto da je bilo i politizacije i davanja netačnih informacija u proteklom periodu", kazao je Vujačić.

Sekulić je danas je sa saradnicima radnu posjetu Šavniku počela obilaskom rijeke Bukovice na mjestu gdje su počeli pripremni radovi za gradnju mHE.

Bonus video: