Selaković: Srpska kuća u Podgorici jeste ono staro, a novo lice srpsko

Selaković je naveo da istorija pokazuje da kada god je Srbija bila jaka, bilo je dobro svim Srbima, ali i Crnoj Gori
3743 pregleda 6 komentar(a)
Selaković otvara Srpsku kuću u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Selaković otvara Srpsku kuću u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.02.2019. 16:24h

Srpska kuća u Podgorici prikazuje novo lice Srbije, države koja se mijenja, jača, ne zavađa i razumije, rekao je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković i naveo da ona svjedoči o prijateljstvu Crne Gore i Srbije.

Selaković je, na otvaranje Srpske kuće, kazao da je to poseban događaj za Crnu Goru, Srbiju i cijelo srpstvo.

Prema njegovim riječima, Srpska kuća svjedoči o prijateljstvu Crne Gore i Srbije, čije sjećanje na bliskost ne smije da zastarjeva, a posvećenost budućnosti ne treba da ide stranputicom, već korakom novih i modernih vremena.

Selaković je poručio da Srbija Crnoj Gori želi svako dobro.

"Srpska kuća u Podgorici jeste ono staro, a novo lice srpsko, ona je moderna, nova, a u duši tradicionalna i stara. Ona prikazuje novo lice Srbije, koja se mijenja, ne zavađa, razumije i nerijetko i preko onoga što očekujete trpi, ali Srbije koja je jača", kazao je Selaković.

Kako je naveo, istorija pokazuje da kada god je Srbija bila jaka, bilo je dobro svim Srbima, ali i Crnoj Gori.

"Mnogi su se sa pravom pitali, mnogi se i dalje pitaju zašto u Podgorici Srpska kuća. Pored toliko srpskih kuća i u Podgorici, Boki, na primorju. Ova srpska kuća zamišljena je da bude kuća svih, u kojoj bi oni koji sa ponosom osjećaju da su dio srpskog u imenu, pismu i vjeri bili samo domaćini sugrađanima koji u njihovoj razlici, ali i u potvrdi prava na ime i na posebnost traže mjesto za razgovor i za razumjevanje", naveo je Selaković.

Prema njegovim riječima, Srpska kuća je patriotska po vjeri, bliska, a ne daleka, konkretna, a ne simbolična, željna da spoji, a ne da razdvaja, da pomiri, a ne da dijeli.

Ta kuća, kako je rekao Selaković, nema skrivenih planova, tajnih ciljeva, mračnih podruma, sve je čisto u njenoj namjeri i jasno u njenoj ulozi.

"Ne treba niko da je tumači, niti ko da joj određuje smisao. O njoj će slikovito i na dobro Crne Gore govoriti i njene rasprave, ideje, brige posvećenost svakom dobru svog naroda“, dodao je Selaković.

Kako je naveo, kuća se mogla zvati i crnogorska, jer je i porjeklo i život građana srpskog osjećanja vezan za istu ovu "kamenu tvrđavu slobode i kulu ponosa koju ljudi nazvaše državom svojom baš po imenu Crna Gora".

Selaković je ocijenio da u Crnoj Gori nikada ništa nije bilo bliže od srpskog i crnogorskog, da se ponekad i nije znalo ko je ko, niti se to pitanje ikada ranije postavljalo.

"Ova kuća nije gost u svojoj zemlji, kao što nijesu ni one druge srpske kuće širom Crne Gore, u kojima žive rade i dijele sudbinu sa svojim komšijama srpski domaćini i njihove porodice", rekao je Selaković.

Prema njegovim riječima, Srpska kuća ne može ništa uzeti Crnoj Gori, već želi da je obogati i da joj pokloni slobodan, kulturni i prepoznatljivi identitet, koji je zaštićen viskom evropskim standardima, poštovanjem i tolerancijom.

"U ovoj kući zamišljeno je da stanuje duh univerzalnosti dijaloga i brige za sve one druge kuće, bilo da one nose srpsko ili neko drugo ime", dodao je Selaković.

Izvršni sekretar Srpske kuće Emilo Labudović kazao je da će se na adresi Srpske kuće od danas razvijati kulturna baština i nasljeđe srpskog naroda, jačati kulturne veze sa braćom u Srbiji, Republici Srpskoj.

On je pozvao sve kulturne stvaraoce, naučnike, koji se izjašnjavaju kao Srbi, da dođu, da to što stvaraju izlože na svjetlo dana i učine ga dostupnim.

Prema riječima Labudovića, na mučnom i tegobnom putu najkraća i najlakša je bila prva dionica, odnosno ideja Andrije Mandića da se osnuje ovakva institucija.

Tu ideju je prihvatio i realizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Tom odlukom koju je pratila ne mala suma kupljen je jedan od najljepših poslovnih prostora u Podgorici na mjestu koje ga čini reprezentativnim i pristipačnim za sve oblike umjetničkog i naučnog stavralaštva", naveo je Labudović.

On je dodao da je prostor ustupljen na gazdovanje Srpskoj kući, koju je svojim uglednim imena podržalo 29 istaknutih srpskih intelektualaca, pjesnika, umjetnika i predstavnika javnog i političkog života.

Labudović je kazao da je tada bilo planirano da se nakon povraćaja sredstava koja su uplaćena kao PDV stvori materijalna osnova za opremanje Srpske kuće.

"Taj plan je bio zasnovan na temaljnom pravu koje pripada svima. Bitka za ta sredstva koja pripadaju kući po zakonu, trenutno se vodi pred Ustavnim sudom Crne Gore, sa ne baš velikim izgledima da skorije budu presuđena na korist Srpske kuće", rekao je Labudović.

Kako je dodao, uprkos toj otvorenoj opstrukciji borili su se izvjesno vrijeme uz pomoć dobronamjernih pojedinica i "kako tako Srpsku kuću održavali u životu".

"Obratili smo se onom istom koji je svojom odlukom udario temelje ove institucije i naišli na otvorena vrata", kazao je Labudović.

Prema njegovim riječima, novom donacijom kojom je na predlog Vučića uplatila Vlada Srbije, stekli su se uslovi da se od praznog prostora dođe do nivoa koji omogućava osnovnu djelatnost i namjenu Srpske kuće.

Bonus video: