Sindikat RTCG traži od Šundića novi kolektivni ugovor: Prevareni smo i ugroženi

Izvršni odbor sindikata okupio se ispred zgrade RTCG, gdje su ukazali na loš socijalno-ekonomski i profesionalni položaj radnika te medijske kuće
6667 pregleda 16 komentar(a)
Sa današnjeg skupa ispred RTCG, Foto: Luka Zeković
Sa današnjeg skupa ispred RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.03.2019. 12:35h

Sindikat zaposlenih Radio televizije Crne Gore (RTCG) zahtijeva od generalnog direktora te medijske kuće Božidara Šundića da se u roku od 15 dana potpiše usaglašeni kolektivni ugovor.

Izvršni odbor sindikata okupio se danas ispred zgrade RTCG gdje su ukazali na loš socijalno-ekonomski i profesionalni položaj radnika te medijske kuće.

"Pristali smo na mimimum koji je na granici opšte egzistencije. Menadžment se izjasnio da finansijska situacija podržava usaglašeni kolektivni ugovor zbog čega se očekivalo da će nakon redovne procedure u ministarstvima finansija i kulture ugovor biti potpisan. Generalni direktor sada od nas traži da potpišemo jednostrano izmijenjeni kolektivni ugovor", kazala je predsjednica sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak.

Ona je dodala i da su umanjeni koeficijenti koji određuju visinu plate.

"Tako smo prevareni i ugroženi, a egzistencijalna nesigurnost postala je još izraženija", navela je Drobnjak.

Sa skupa je poručeno da "nekonotrolisano zapošljavanje i određeni enormno visoki honorari opterećuju budžet RTCG koja ne može da plaća ni redovne radnike".

Šundić: Konstruktivni dijalog dovešće do traženih rješenja

Menadžerski tim i generalni direktor RTCG Božidar Šundić, podržavaju rad sindikalnih organizacija, koje se sa pravom bore da standard i lični dohodak zaposlenih u ovoj medijskoj kući budu bolji, prenosi portal RTCG.

"Konstruktivni dijalog sindikata i Uprave, u službenim prostorijama, a ne na ulici, dovešće do traženih rješenja. Svakako da se mora voditi računa o finansijskoj održivosti Nacionalnog javnog servisa, poštovanju zakona kao i koeficijenata složenosti. Naime, koeficijente složenosti utvrđuje poslodavac, Aktom o sistematizaciji, uz prethodno mišljenje Sindikata. Svako povećanje koeficijenata, posebno onih sa IV1/IV2 školskom spremom (a u ovom sindikatu su većina) preko 4.85, ugrozili bi neto mjesečnu zaradu zaposlenih, a time i doveli u pitanje dalje finansijsko poslovanje RTCG, što ja kao poslodavac ne mogu da prihvatim, jer diploma se mora poštovati," jasan je Šundić, prenosi portal RTCG.

Šundić naglašava da razmišlja zašto navedeni Kolektivni ugovor nije do sada potpisan.

"Nejasno je da jedan sindikat prihvata koeficijente, a drugi ne. Da li možda današnja konferencija za medije - održana na ulici, ima nešto više od sindikalne borbe zaposlenih u RTCG", pita Šundić, dodajući da je za rješenje neophodan demokratski dijalog u institucijama RTCG.

Bonus video: