Sjever Crne Gore prvi put domaćin u "flaj fišingu"

Mušičarska zona u Plavu jedna je od najboljih i najraznovrsnijih ponuda u Crnoj Gori
1367 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na vodama rijeke Ljuče, Plavskog jezera i Lima danas je počeo takmičarski dio jubilarnog dvadeset i petog Evropskog prvenstva u flaj fišingu, odnosno mušičarenju, čiji je po prvi put domaćin Crna Gora.

Predsjednik Saveza sportskoribolovnih organizacija Crne Gore Omar Bašić kazao je da sve protiče u najboljem redu i da su se gradovi domaćini, Plav, Gusinje, Andrijevica i Berane potrudili da našu državu prikažu u najboljem svjetlu.

“Tu je oko stotinu takmičara iz dvadeset timova i država iz čitave Evrope. To su najbolji mušičarski ribolovci u svijetu. Njihovi kriterijumi su vrlo visoki, ali mislim da smo mi te ktiterijume zadovoljili. Već prvog takmičarskog dana imamo sjajne ulove i još bolje utiske o prirodi i crnogorskim rijekama” – rekao je Bašić.

On je podsjetio da se Evropsko prvenstvo u flaj fišingu odvija na pet takotvanih dionica – na rijeci Ljuči, ne teritoriji opština Gusinje i Plav, zatim na Plavskom jezeru, treća dionica je na Limu ispod Plavskog jezera, četvrta u Andrijevici i peta u Beranama.

“Lokalne samouprave u svim opštinama pomogle su nam u pripremi, kako finansijski, tako i u mehanizaciji kada se radi o pripremama terena. Organizaciju je pomoglo i Ministarstvo poljoprivrede” – kazao je Bašić.

On je podsjetio da je fly fishing ili mušičarenje jedna od najstarijih disciplina u sportskom ribolovu.

“Neki ga zovu još i kraljevski ribolov i veoma je popularan u svijetu. Osim posebnog pribora, zahtijeva kreativnost i umijeće izrade mušice. Lovi se na bistrim čistim vodama pa okuplja veliki broj ljubitelja prirode koji su vremenom promovisali tehniku uhvati i pusti” – kazao je Bašić.

Prema njegovim riječima nije cilj pojesti ribu – već se vraćanjem u vodu daje se prilika da nastavi život, produži vrstu ili da usreći nekog drugog mušičara.

“Suvišno je isticati koliko ova tehnika doprinosi očuvanju ribljeg fonda, a mušičari uživaju u adrenalinu, takmičenju i jednom posebnom doživljaju. Za ovaj najhumaniji vid ribolova često kažu da je riječ o životnoj filozofiji”- objašnjava Bašić.

Mušičarska zona u Plavu jedna je od najboljih i najraznovrsnijih ponuda u Crnoj Gori, a turiste jednako privlače i tereni fly fishing zone na Limu.

“Očekujemo da se polsije Evropskog prvenstva značajno promovišu ovi tereni I da se doprinese razvoju ribolovnog turizma koji je u svojetu jako popularan” – kazao je Bašić.

Evropsko prvenstvo u flaj fišingu na terenima Gusinja, Plava, Andrijevice i Berana trajaće još naredna tri dana.

Svih stotinu takmičara, sudija i kontrolora koji su došli iz dvadeset država, smješteni su u plavskim hotelima.

Bonus video: