Skadarsko jezero proglasiti rezervatom biosfere

Močvarna staništa, kao što je Skadasrko jezero, su među najugroženijim ekosistemima na zemlji, jer ih ugrožava čovjek
71 pregleda 2 komentar(a)
Green Home, Foto: Green Home
Green Home, Foto: Green Home
Ažurirano: 02.02.2014. 19:40h

Predstavnici albanskih i crnogorskih institucija za zaštitu životne sredine zaključili su na dvodnevnom seminaru u Baru da treba uključiti sve državne organe i civilni sektor, kako bi se Skadarsko jezero proglasilo rezervatom biosfere.

Crnogorska nevladina organizacija “Green Home” i Institut za zaštitu prirode u Albaniji (INCA) pokrenuli su ovu inicijativu 2005. godine, a u četvrtak i petak organizovali su radionice, gdje su predstavnici Crne Gore i Albanije raspravljali o najboljem načinu primjene ove inicijative.

Ovu inicijativu podržala su resorna ministarstva dvije zemlje, međutim, na radionici je zaključeno da još ne postoji jaka politička volja da se ovo stanište proglasi UNESCO rezervatom biosfere.

"Ova radionica epilog je inicijative koja je započeta još 2005. godine kada su predstavnici vlada Crne Gore i Albanije podržale usvajanje koncepta koji se i danas smatra najodrživijim načinom korišćenja zajedničkih prirodnih resursa kakav je Skadarsko jezero. Zahvaljujući međunarodnoj pomoći prevashodno Delegaciji Evropske unije i UNESCO nastavili smo sprovođenju inicijative u Crnoj Gori i Albanij koja bi imala kao svoju posljednju fazu Nominacioni formular i zahtjev za upis na listu svjetskih rezervata biosfere“, kazala je predstavnica „Green Homa“ Jovana Janjušević.

Tvrdi da uključivanje određenog lokaliteta u Svjetski mrežu rezervata biosfere (MIB) otvara pristupe međunarodnim fondovima i programima, čiji je cilj razvoj projekata i saradnja.

"Pored primarne uloge rezervata u očuvanju ekosistema, održivom korišćenju i neposrednim koristima za lokalne zajednice njihova uloga ogleda se i u unapređenju prekograničnih odnosa, evropskim integracijama zemalja koje pretenduju da postanu dio evropske porodice, pristupi fondovima namijenjeni međunarodnoj saradnji“, kazala je.

Močvarna staništa, kao što je Skadasrko jezero, su među najugroženijim ekosistemima na zemlji, jer ih ugrožava čovjek.

Janjušević tvrdi da se isušivanjem, zagađivanjem, prekomjernom eksploatacijom, poljoprivredom i raznim drugim aktivnostima, čovjek direktno ugrožava biodiverzitet ovih staništa.

Močvarna staništa, kao što je Skadasrko jezero, su među najugroženijim ekosistemima na zemlji, jer ih ugrožava čovjek

"Cilj realizacije inicijative primarno jeste očuvanje jezerskog ekosistema, ali i održivi razvoj koji bi najviše pogodovao lokalnim zajednicama čiji broj i demografske karakteristike alarmatno opadaju“, kazala je Janjušević.

U svijetu su danas obilježavali i Međunarodni dan zaštite močvara, kada je, prije četrdesetak godina, potpisana Ramsarska konvencija, kojom su se države potpisnice obavezale na očuvanje močvarnih staništa na svojoj teritoriji.

Ovu konvenciju je do danas potpisalo 168 država, među kojima je i crna Gora sa Skadarskim jezerom i Tivatski solilima.

Bonus video: