Sklonište za životinje zatvoreno i za volontere

Glavni grad usvojio je set mjera protiv širenja koronavirusa, pored ostalih i posjete skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce na Vrelima ribničkim za sve građane
2792 pregleda 0 komentar(a)
Podgoričko sklonište za životinje, Foto: Privatna arhiva
Podgoričko sklonište za životinje, Foto: Privatna arhiva

Do okončanja usvojenih mjera protiv širenja virusa korona, sklonište za zaštitu životinja u Podgorici obustavlja udomljavanja pasa, kazali su “Vijestima” iz Čistoće, preduzeća koje upravlja skloništem.

Glavni grad usvojio je set mjera protiv širenja koronavirusa, pored ostalih i posjete skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce na Vrelima ribničkim za sve građane.

Posjete i boravak dozvoljeni su samo zaposlenima i veterinarima.

“Imajući u vidu da nemamo mogućnost kontrole zdravstvenog stanja lica koja dolaze u sklonište, mjera je donijeta sa ciljem da zaštitimo zdravlje zaposlenih, kao i pasa koji su trenutno smješteni u istom. Izuzetak od mjere su veterinari, koji redovno obavljaju medicinski tretman nad psima koji su zbrinuti, kao i onima koji se dovode u sklonište”, kazali su “Vijestima” iz Čistoće.

Dodaju i da zaposleni redovno obavljaju radne zadatke koji se odnose na brigu o psima, kao i održavanje higijene. Tvrde i da je, u skladu sa mjerama protiv širenja virusa korona, urađena dezinfekcija kompletnog prostora skloništa.

Na pitanje da li će, dok traju mjere protiv širenja zaraze, zbog kojih nisu dozvoljene posjete ni volonterima koji podstiču udomljavanje, uspavljivati pse koji su u skloništu preko 30 dana, kazali su da tu mjeru sprovode isključivo u slučaju dugog i nezvjesnog liječenja životinje, otkazivanja organa usljed starosti...

“Eutanazija se vrši isključivo u slučajevima propisanim članom 16 Zakona o zaštiti dobrobiti životinja”, kazali su, dodajući da je izuzetak stav zakona prema kojem se mogu usmrtiti i one životinje koje nisu udomljene ili zbrinute na drugi način.

“Ova mjera se i inače ne sprovodi u skloništu, što i potvrđuje određeni broj pasa koji se u istom nalaze duži vremenski period, a zbog određenih razloga (veličina, rasa...) ne mogu se vratiti na javne površine, pa u skloništu čekaju udomitelje”, kazali su iz Čistoće i poručili da će do ukidanja mjera protiv širenja virusa korona, udomljavanja biti obustavljena.

O načinu rada skloništa za životinje u drugim gradovima, “Vijestima” nisu odgovorili iz Ministarstva poljoprivrede ni Nacionalnog tijela za borbu protiv širenja zaraznih bolesti.

Psa da izvodi samo jedna osoba

Predrag Stojović iz veterinarske ambulante “Montvet” držaocima pasa poručio je da u danima dok traju mjere protiv širenja virusa korona smanje šetnju sa ljubimcima, a da ljubimca, najčešće psa, izvodi samo jedna osoba.

“Vlasnici treba da smanje šetnju svojih kućnih ljubimaca na izvođenje jednom do dva puta na dan, po pola sata, da bi psi obavili fiziološke potrebe. Ljubimca u šetnju da izvodi samo jedna osoba”, poručio je on.

Po završetku šetnje, dodao je Stojović, njušku i šape psa obrisati vlažnim maramicama.

“Nije potrebno koristiti specijalna dezinfekciona sredstva, jer će se onda ljubimac lizati, što može da izazove povraćanje. Samo čišćnje vlažnim maramicama, poželjno maramicama za kućne ljubimce”, rekao je Stojović.

Ambulanta “Montvet” u ovim danima i dalje radi uobičajenim režimom, ali su kazali da je moguće da od sljedeće sedmice rade skraćeno.

Bonus video: