Smolović: Situacija pod kontrolom, najvažnije poštovati preporuke nadležnih

Predsjednik Opštine Bijelo Polje je poručio da Opštinski tim predano i odgovorno radi svoj posao
3637 pregleda 0 komentar(a)
Smolović, Foto: Opština Bijelo Polje
Smolović, Foto: Opština Bijelo Polje
Ažurirano: 01.04.2020. 19:20h

Sedamdesetčetvorogodišnja osoba ženskog pola, koja je prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 u Bijelom Polju, danas je upućena u barsku Opštu bolnicu. Pacijentkinja je dobrog opšteg zdravlja i nije životno ugrožena, saopšteno je Vijestima iz bjelopoljske Opšte bolnice.

To je prvi registrovani prvi slučaj u Bijelom Polju. Ona je iz Bara, a par dana je boravila u jednom pavinopoljskom zaseoku.

Predsjednik Opštine Petar Smolović i rukovodilac Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje kazao je jedini kontakt sa zdravstvenim radnicima oboljela imala u jedinici za trijažu u dnevnom centru Tisa, čime je izbjegnuta mogućnost da neko od zdravstvenih radnika ide u izolaciju.

“Nakon što su dobijeni rezultati o prisustvu COVID-19 kod ove osobe, u komunikaciji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom i Institutom za javno zdravlje je odlučeno da se ona smjesti u barsku bolnicu, dok su lica za koja je utvrđeno da su bila u kontaktu njom ostala u samoizolaciji. Epidemiološka služba je zajedno sa pripadnici Uprave policije napravila analizu kontakata u danima dok je boravila u Bijelom Polju i došlo se do 15-ak lica, većinom iz mjesta u kojem je boravila i od kojih se od jutros uzimaju uzorci. U pitanju je selo Biokovac u MZ Grab - Kičava, koje se nalazi na 30-ak kilometara od grada, gdje je došla kod svoje kćerke i boravila je tu od 15. marta, a što je prije zabrane međugradskog prevoza”, rekao je predsjednik Opštine.

Smolović je poručio da Opštinski tim predano i odgovorno radi svoj posao, a da će Opštinski tim za zaštitu i spašavanje kao što radi od prvog dana, informisati građane o stanju i aktivnostima koje se sprovode na jasan i transparentan način.

“Danas do kraja dana očekujemo rezultate testova za osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelom i u zavisnosti od toga, u koordinaciji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom i Institutom za javno zdravlje ćemo odrediti dalje aktivnost za smanjenje rizika od širenja virusa. Zato molim sve građane u ovom regionu da ostanu kod svojih kuća i ako osjete simptome da se jave dežurnom epidemiologu”, kazao je Smolović uz podsjećanje da Opštinski tim za zaštitu i spašavanje zajedno sa službama Opštine Bijelo Polje je stalnoj komunikaciji i u kontinuitetu sprovodi na terenu sve mjere i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela i Ministarstva zdravlja. "Elektronskim putem, razmjenjujemo informacije i usaglašavamo mjere koje donosi NKT, a sve u cilju zaštite naših građana."

Smolović je imao je i jasnu poruku za sve sugrađane.

“Poštovani sugrađani, situacija u našem Bijelom Polju je pod kontrolom, ali je u ovom trenutku najvažnije da se svi u potpunosti pridržavamo naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kao i preporuka ljekara a prije svega da ostanemo kod svojih kuća. Na taj način ćemo najbolje zaštiti sebe i druge od posledica ove opasne epidemije”, zaključio je Smolović.

Bonus video: