Spahić: Postavljanje diska u aparat zahtijeva da instrument bude isključen iz struje

"Netačno je prenešena izjava u vezi sa praćenjem koncentracije PM2,5 čestica u vazduhu, kao i komentar koji se odnosi na ocjenu stanja kvaliteta vazduha u Tivtu", rekao je Spahić
134 pregleda 1 komentar(a)
Ervin Spahić, Foto: Savo Prelević
Ervin Spahić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2016. 19:34h

Tendeciozna je izjava novinara Vijesti Siniše Lukovića da "su pokušali (g-din Novosel i g-din Spahić) da uređaj puste u rad pred kamerama iako napojni kabl mjerne stanice nije bio uključen u elektro-utičnicu", jer procedura postavljanja diska u aparat zahtijeva da instrument tada bude isključen sa napajanja električnom energijom. Nakon postavljanja metalnog diska, instrument se povezuje sa izvorom električne energije koji napaja pumpu za vazduh", saopštio je Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

On je reagovao povodom teksta "DPS i SDP još zajedno mjere polen u Tivtu", koji je danas objavljen na portalu Vijesti.

"Takođe je netačno prenešena izjava u vezi sa praćenjem koncentracije PM2,5 čestica u vazduhu, kao i komentar koji se odnosi na ocjenu stanja kvaliteta vazduha u Tivtu", rekao je Spahić.

On je dodao da je danas u multimedijalnoj sali Opštine Tivat , u cilju upoznavanja građana o značaju monitoringa alergenog polena održan je Okrugli sto na temu "Uticaj alergenog polena suspendovanog u vazduhu na zdravlje ljudi".

"Poziv za prisustvo je upućen građanima Tivta i svim drugim zainteresovanim stranama. Osim predstavljanja aktivnosti koje su sprovedene u cilju uspostavljanja sistema monitoringa polena, posebno je dat akcenat na uticaj alergena na zdravlje ljudi, komplikacije , kao i načinima liječenja i ublažavanja posljedica izazvanih alergijama. Kao gost predavač dr Saida Zejnilović, pedijatar-alergolog, predstavila je prisutnima ovu temu. Njeno predavanje je izazvalo veliko interesovanje prisutnih, koji su pitanjima i komentarima doprinijeli kvalitetu diskusije. Iako je upravo ovo predavanje bilo glavna tema skupa, novinar koji je prisustvovao događaju nije mu dao značaj, tako što u tekstu nije ni pomenuo glavnu poruku i cilj ovog događaja", istakao je Spahić.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine je kazao i da je Okruglom stolu prethodilo simbolično puštanje u rad instrumenta za uzorkovanje polena u vazduhu, koji je, kako tvrdi Spahić, instaliran u skladu sa preporukama standarda i pozitivnom praksom u ovoj oblasti.

Spahić objašnjava i da je uspostavljanje mjerenja koncentracije polena alergenih biljaka od velikog značaja, naročito za one koji pate od tegoba izazvanih prisustvom ovih čestica u vazduhu.

"Očekujemo da će ova mjerenja pomoći ljekarima u dijagnostci, prevenciji i liječenju pacijenata, komunalnim službama da preventivno djeluju na terenu u cilju uništavanja trava i korova prije perioda emisije polena što će u krajnjem imati za rezultat bolji kvalitet života građana. Mjerni instrument u Tivtu simbolično je pustio u rad predsjednik Opštine Tivat u prisustvu direktora Agencije za zaštitu životne sredine, a ne “DPS i SDP”. Politizovanje i nipodaštavanje aktivnosti koje se sprovode za opšte dobro građana ukazuje na površnost i zlonamjernost koja je daleko od profesionalnosti i novinarske etike", kazao je Spahić.

On je podsjetio da u okviru projekta "Montenegro’s first biennial update report" koji je finansiran od strane Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP kancelarije u Crnoj Gori, Agencija za zaštitu životne sredine sprovodi aktivnosti sa ciljem uspostavljanja nacionalnog indikatora "Sezonska koncentracija polena suspendovanog u vazduhu".

Bonus video: