Spiskovi osoba u samoizolaciji: Radonjićeva Agencija klimnula na zahtjev NKT

Prema zapisniku sa sjednice održane u subotu 21. marta u popodnevnim časovima, jedina tačka dnevnog reda bio je zahtjev NKT u kome traže mišljenje Agencije u vezi sa objavljivanjem spiskova osoba u samoiziolaciji, a na koji je Savjet AZLP iste večeri pozitivno odgovorio
15173 pregleda 10 komentar(a)
Po hitnom postupku donio mišljenje: Radonjić, Foto: Luka Zeković
Po hitnom postupku donio mišljenje: Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2020. 10:21h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka, bez rasprave je donio mišljenje i uvažio zahtjev Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) - da se objave spiskovi osoba u samoizolaciji.

Prema zapisniku sa sjednice održane u subotu 21. marta u popodnevnim časovima, jedina tačka dnevnog reda bio je zahtjev NKT u kome traže mišljenje Agencije u vezi sa objavljivanjem spiskova osoba u samoiziolaciji, a na koji je Savjet AZLP iste večeri pozitivno odgovorio.

“NKT navodi da je pojava koronavirusa i njegovo širenje u Crnoj Gori, dovela do velikog broja lica kojima je Zdravstveno-sanitarna inspekcija propisala mjere samoizolacije. I pored brojnih preduzetih mjera informisanja i edukacije javnosti, kao i preporuka i naredbi koje je donijelo NKT, registrovane su i brojne pojave nepoštovanja propisane mjere. NKT smatra da bi se javnim objavljivanjem ličnog imena i mjesta boravka lica koja se nalaze u samoizolaciji, značajno doprinijelo unapređenju poštovanja mjera samoizolacije, a sve u cilju zaštite javnog zdravlja, ukoliko je to saglasno sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, stoji u zapisniku sa sjednice Savjeta AZLP, kojoj su prisustvovala dva od tri člana - predsjednik Sreten Radonjić i Bojan Obrenović i pomoćnik direktora Sabahudin Delić.

Sa istovjetnim zaključkom, ti članovi Savjeta AZLP podržali su objavljivanje spiskova.

Zapisnik sa te vanredne sjednice dobio je MANS na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Više organizacija civilnog sektora osudilo je tu mjeru NKT i pozitivno mišljenje Savjeta AZLP, tvrdeći da se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava. Ustavni sud se nije oglašavao, a zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković objasnio je ranije da ta institucija ne može da se miješa u rad drugih nezavisnih i samostalnih organa.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac kazao je juče “Vijestima” da je “sasvim očigledno da ovakva primjena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nešto što predstavlja apsolutni manir Sretena Radonjića”.

“I sada je iznova jasno zašto je bio najbolji kandidat za funkciju koju obavlja u Savjetu AZLP. Ovakvim mišljenjem je napravljen opasan presedan za sve buduće zloupotrebe ličnih podataka, a način na koje je donijeto nosi svojevrstan potpis Radonjića koji smo imali mnogo puta da vidimo dok je bio na čelu Agencije za sprečavanje korupcije. Policijski manir kojeg Radonjić evidentno ne može da se otrese, biće presudan u radu ovog tijela i u narednom periodu”, poručio je Milovac.

Treći dan bez novih slučajeva, u KC rođene trojke

Treći dan zaredom nisu registrovani novi inficirani od kovida-19. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 115, dok je oporavljeno 199 pacijenata. Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić rekao je da je urađeno blizu 7.000 testova.

Senad Begić
Senad Begić(Foto: Screenshot)

Direktor Urgentog centra Nermin Abdić kazao je juče da se u Kliničkom centru (KC) na liječenju nalazi osam pacijenata, od kojih pet na Infektivnoj klinici i stabilnog stanja. Rekao je da su dva pacijenta na respiratoru i životno ugroženi.

Abdić tvrdi da KC nije zaboravio ni redovne obaveze - istakao je da je prošle sedmice u toj ustanovi rođeno 59 djece, dok su juče rođene trojke.

Nermin Abdić
Nermin Abdić(Foto: Screenshot)

On je kazao da je prošle sedmice u polikliničkom dijelu pregledano 1.420 nekovid pacijenata, a u Institutu za bolesti djece 350 pacijenata.

Prema njegovim riječima, prošle sedmice je 936 pacijenata tražilo pomoć u Urgentnom centru.

Abdić je rekao da je za prethodnih šest dana ostvareno 1.014 poziva na broj Call centra KC 1622, namijenjen za hronične bolesnike, odnosno za konsultacije.

„Gdje su u 41 odsto slučajeva dobili informaciju od naših najeminentnijih doktora, specijalista i supspecijalista“, dodao je Abdić.

Danas uputstva za privrednike, ne plaše se roštiljada

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je pripremljen set uputstava koji će danas da bude dostupan privrednicima.

Dragica Sekulić
Dragica Sekulić(Foto: Screenshot)

Rekla je i da nijedna mjera neće biti takva da iziskuje troškove i komplikuje rad, ali da će se poštovati struka i predlog epidemiologa. Sekulićeva je kazala da će u Privrednoj komori biti pokrenut call centar koji će danas biti u testnoj fazi, a od sjutra u punoj funkciji: „Broj telefona je 080 000 111 i on će biti na raspolaganju privredi za sva pitanja vezano za rad od ponedjeljka”.

Na pitanje da li ima potrebe za ograničavanje kretanja građana tokom prvomajskih praznika jer su neradni dani i postoji mogućnost okupljanja većeg broja ljudi, Begić je kazao je da računaju na odgovornost građana.

On je rekao da se prvomajski praznici ne razlikuju od vjerskih i da računaju da će građani, kao što su uspjeli da odlože duhovne potrebe, proslaviti i ovaj datum.

“Nadam se da će uspjeti da se suzdrže od masovnih proslava Prvog maja”.

Nadležni juče nisu pojasnili kako će građani putovati u druge opštine ako imaju porodičnu kuću, ali ne i posjedovni list. “Ne radi se o tome da je bilo ko dozvolio vikendašima putovanja nego se radi o našim građanima koji imaju imovinu, imanje u drugim opštinama... Svima njima će biti dozvoljeno kretanje pod posebnim uslovima”, pojasnio je Begić.

On je juče kazao da su već definisana mjesta na kojima će se vršiti testiranje građana na novi koronavirus i da definitivno to neće raditi na ulicama i trotoarima...

Na pitanje da li su razmišljali da određenim kategorijama stanovništva obezbijede besplatne maske, Begić je odgovorio da su pojedine opštine - Podgorica i Budva, već počele sa besplatnom podjelom maski.

Vakcinaciju zakazati na 067/009-433

Iz podgoričkog Doma zdravlja saopšteno je da će se u zdravstvenom objektu Stara varoš od danas isključivo obavljati vakcinacija i preventivni pregledi.

Kazali su da će se redovna vakcinacija sprovoditi u dvije smjene i da je potrebno prethodno zakazati termin.

Telefon za zakazivanje imunizacije je 067/009–433. Iz Doma zdravlja pozvali su roditelje da redovno vakcinišu djecu.

UN: Ovo nije samo zdravstvena kriza

Ujedinjene nacije (UN) su u novom okviru za neodložan socioekonomski odgovor na koronavirus, koji je predstavljen kao mapa puta za podršku državama, pozvale na očuvanje radnih mjesta, preduzeća i izvora egzistencije da bi što sigurnije krenuli putem oporavka.

„Ovo nije samo zdravstvena, već i ljudska, radna, humanitarna i razvojna kriza. I ne pogađa samo najugroženije. Ova pandemija pokazuje da smo svi u riziku, jer naša snaga zavisi od najslabijeg zdravstvenog sistema“, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

On je poručio da sve što se radi tokom i nakon ove krize mora da bude usmjereno ka izgradnji ravnopravnijih privreda i društava otpornih na pandemije, promjene klime i brojne druge globalne izazove koji su pred nama...

Ministarka ne vidi razlog da se ograničavaju cijene

Sekulićeva je juče kazala da, prema informacijama od tržišne inspekcije, nije došlo do povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i da to ne pokazuje niti jedna analiza.

“Ležerno je očekivati da država može da ograniči sve cijene”, kazala je ona i istakla da je tržišna inspekcija svakodnevno u trgovinskim objektima. Pojasnila je da su postojali pojedinačni slučajevi i da je razumjela da je došlo do rasta cijena bijelog luka i đumbira, koji se ne mogu smatrati osnovnim životnim namirnicama.

“Ukoliko je došlo do promjene cijene nekih od artikala, vjerovatno se radi o onima koji su imali promjenu u proizvodnji ili od dobavljača. Ne vidim razlog zašto bi realizovali bilo kakvo ograničavanje cijena”, rekla je Sekulić juče.

Ministarka je na konferenciji za medije NKT 13. marta, nakon tumačenja Uprave za inspekcijske poslove i prvih značajnih poskupljenja u apotekama, da je formiranje cijena slobodno po zakonu.

“To je sad legalno, ali ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Krenuli smo od prepreke, preko upozorenja, a naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je tada ministarka.

Tržišna inspekcija je prošlog mjeseca saopštila da je u okviru kontrole trgovinskih objekata utvrdila da je u 14 objekata registrovano povećanje cijene brašna, mlijeka, jaja, šećera, soli, pirinča, dječje hrane, deterdženta za pranje veša, sapuna. U drugoj polovini marta saopšteno je i da su kontrolisane apoteke, pa je u pet utvrđeno da su uvećali cijene dezinfekcionih sredstava i to koncentrovanog alkohola od 96 i 70 procenata, kao i asepsol spreja.

Više penzionerskih udruženja tražilo je krajem marta od ministarke ekonomije i Tržišne inspekcije da zaustave rast cijena namirnica, navodeći konkretne primjere, sa značajnom promjenom kod pojedinih proizvoda.

“U velikim marketima cijena limuna, prije pojave koronavirusa, kretala se od 1,6 do 1,8 eura za kilogram, u mini prodavnicama do dva eura, a cijena bijelog luka od tri do 3,2 eura. Sada je cijena limuna u mega marketima od 2 do 2,3 eura, a u manjim prehrambenim privatnim objektima od 2,7 do tri eura, a cijena bijelog luka sa oko tri eura povećana je na nivo od 5,5 eura do čak 10 eura za kilogram u pojedinim prodavnicama. Kilogram krompira košta od 60 centi do euro, a povećana je cijena brašna, pomorandži, jabuka i velikog broja namirnica, što je lako provjeriti“, kazali su tada iz Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR).

Do 18. maja zabrana međugradskog saobraćaja, zatvorene plaže, klubovi, teretane...

Pravo na plaćeno odsustvo radi brige o djetetu mlađem od 11 godina, od juče se ne odnosi ni na zaposlene u Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija, zaduženima za realizaciju Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima.

Ovo pravo do sada nijesu mogli iskoristiti zaposleni u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanove za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu,...

NKT je sinoć do 18. maja produžio zabranu izlaska iz objekta stanovanja od 23 do 05 časova, ali i sportske i rekreativne aktivnosti na javnim površinama ako nijesu individualne. Produžena je i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi domaćinstva, ali i putničkog međugradskog i međunarodnog saobraćaja.

Do 18. maja na javnim površinama može biti samo jedno lice, osim ako se radi o roditelju, staraocu, usvojitelju... djeteta mlađeg od 12 godina, odnosno djeteta sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju ili licu koja koriste invalidska kolica. Plaže i izletišta su i dalje zatvorene za građane.

Do 18. maja zabranjeno je pružanje ugostiteljskih usluga, zatvoreni su noćni klubovi, kafići, igraonice, teretane...

Do 1. juna je obustavljen prevoz putnika u međunarodnom drumskom, željezničkom i vazdušnom saobraćaju, a lična dokumenta građana, izdata nakon 2008, a kojima je istekao rok važenja, smatraju se važećim.

“Privremena spriječenost za rad koju je osiguranicima utvrdila nadležna ljekarska komisija, produžava se do 15. maja 2020. godine. Privremena spriječenost za rad preko 30 dana, na zahtjev osiguranika i na osnovu uputa izabranog doktora, nadležna ljekarska komisija produžava do 15. maja”, navodi se u saopštenju NKT.

Bonus video: