Spor sa EPCG traje deceniju, rješavaju ga pitanja novinara

Milorad Raičković skoro deset godina čeka da neko na njegovom imanju u selu Parci popravi ili sa imanja izmjesti trafo-stanicu sa koje ga je udarila struja, iz Cedisa nakon pitanja “Vijesti” najavili radove
3002 pregleda 3 komentar(a)
Raičković: I sudski vještak i inspektor potvrdili da na TS postoje nepravilnosti, Foto: Luka Zeković
Raičković: I sudski vještak i inspektor potvrdili da na TS postoje nepravilnosti, Foto: Luka Zeković

Milorad Raičković iz Podgorice tražio je da Elektrodistribucija ukloni trafo-stanicu (TS) sa njegovog imanja u selu Parci u Lješanskoj nahiji i najavio da će, ako to ne bude učinjeno do kraja marta, trafo-stanicu ukloniti sam.

Raičković već skoro deceniju oko te trafo-stanice bije bitku sa institucijama. Godine 2011, dok je radio u vinogradu, kako kaže - doživio je strujni udar na imanju, nakon čega se prvo žalio sudu, a nakon negativnog odgovora, obraćao se inspekcijama, tužilaštvu, pa i Vladi i premijeru Dušku Markoviću.

Osnovni sud u Podgorici 2013. presudio je u korist tužene Elektroprivrede. Sudski vještak Milutin Ostojić prethodno je utvrdio da “spoljašni prsten zaštitnog uzemljivača na jednom dijelu nije propisno ukopan, jer se nalazi na dubini od samo 10 cm”. U izvještaju vještaka dodaje se i da su na “10 kV strani trafo-stanice bili postavljeni odvodnici prenapona”, ali i da je prilikom obilaska mjesta utvrđeno da su razoreni. Uloga odvodnika je, objašnjava vještak, “da štite trafo-stanicu od atmosferskih prenapona”.

Tri godine kasnije, inspekcija je iznova potvrdila da na trafo-stanici postoje određene nepravilnosti. Elektroenergetski inspektor Vuksan Vukićević “Vijestima” je nedavno kazao da one tada nisu otklonjene jer, kako su iz inspekciju izvijestili iz distribucije, Raičković nije dozvolio pristup imanju.

Nakon što su “Vijesti” nedavno o tom slučaju uputile dopis i Cedisu, na pitanja redakcije o postupanju na rješenje inspekcije od prije četiri godine, iz te kompanije kazali su da su, “shodno planu održavanja”, do kraja februara predviđeni radovi na objektima sa kojim se, pored ostalih, napaja i selo Parci.

“Planiramo da na STS 10/0,4 kV ‘Parci’ zamijenimo niskonaponski ormar i 10 kV katodne odvodnike prenapona”, kazali su “Vijestima”, dodajući i da je planirana i zamjena osam stubova, te dodali i da je njihova ekipa, “u najkraćem roku izašla na teren i razgovarala sa vlasnikom parcele na kojoj se nalazi trafo-stanica”.

“Pored planiranih aktivnosti, ekipe će provjeriti i otpor uzemljenja TS”, navodi se, pored ostalog, u odgovoru Cedisa.

Raičković je redakciji potvrdio da su ekipe izlazile na teren, ali do danas, nedostaci na trafo-stanici, koje je prije sedam godina utvrdio sudski vještak, te prije četiri godine o njima zapisnik sačinio i elektroenergetski inspektor, nisu otklonjene.

“Toga dana kad sam doživio strujni udar došlo je do pregorijevanja diode u ormaru elektro opreme, preko uzemljenja koje nije propisno ukopano, što je prenijelo taj negativan napon na žice u vinogradu. Kako kažu stručnjaci, taj negativan napon može da se pojavi iz više razloga - crkavanje izolatora, katodnih odvodnika prenapona, prenapona na mreži…”, navodi, pored ostalog, Raičković u dopisu koji je ponovo nedavno uputio Elektrodistribuciji. U tom zahtjevu kojim je opet tražio uklanjanje TS sa njegovog imanja, piše i da je objekat podignut bez saglasnosti vlasnika zemljišta.

“TS podignuta je nelegalno bez rješenja nadležnog državnog organa, pa ista nije evidentirana ni u zavodu za urbanizam i projektovanje, niti je zavedena u katastru na zemljištu na kojem je podignuta”, navodi, pored ostalog Raičković. Iz Cedisa su kazali da troškove izmještanja distributivne infrastrukture, ako se to i dozvoli, prema odredbama Zakona o energetici, snosi investitor radi čijeg zahtjeva se izmješta energetski objekat. Podsjećaju da izmještanje može da naloži “nadležni državni organ”.

Raičković postavlja pitanje “koji je to državni organ” i koji je to “državni organ na koji se pozivaju kada kažu da je donio rješenje o gradnji objekta davne 1985. i pod kojim uslovima”.

Tvrdi da kada je sporna trafostanica postavljena na imanju njegove porodice, ko god da je bio nadležan, nije mogao dobiti i saglasnost tadašnjeg vlasnika imanja, njegovog oca Spasoja, jer je Spasoje preminuo tri godine prije izgradnje TS.

“Kako stvari stoje, vi tog rješenja nemate, već ste do uradili samovoljno, pa ni ja nemam potrebu da čekam rješenje tog nadležnog državnog organa o izmještanju predmetne trafostanice, pa ću radi zaštite života i lične imovine istu izbaciti sa mog posjeda”, poručio je Raičković.

Bonus video: