Srbija u Venecijanskoj komisiji jedina protiv Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti

"To je veliki napredak za izlazak iz staromodnog zakonodavstva 70-ih”" prenio je za “Vijesti” Darmanović
4449 pregleda 2 komentar(a)
Pozitivno mišljenje na Predlog zakon o slobodi vjeroispovijesti: Sjednica Venecijanske komisije, Foto: Gov.me, Gov.me
Pozitivno mišljenje na Predlog zakon o slobodi vjeroispovijesti: Sjednica Venecijanske komisije, Foto: Gov.me, Gov.me

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović zadovoljan je zbog stava tijela Savjeta Evrope, Venecijanske komisije, koja je dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i jer je ocijenila da je to veliki napredak za izlazak iz staromodnog zakonodavstva 70-ih godina.

Vlada je juče objavila da je VK usvojila na plenarnoj sjednici pozitivno mišljenje, konstatujući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva“.

Protiv utvrđenog stava glasala je jedino Srbija, odnosno njen predstavnik Čedomir Backović, dok je Bosna i Hercegovina bila uzdržana, saznaju “Vijesti”.

Darmanović je član VK, kojoj je prisustvovao i njegov zamjenik ministar pravde Zoran Pažin, kao i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka jer je taj resor predlagač zakona.

VK je u mišljenju pozdravila, kako je navedeno, „istinske napore crnogorskih vlasti“ da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine.

Darmanović je rekao za “Vijesti” da je VK konstatovala da je zakon usklađen sa odgovarajućim protokolom Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Venecijanska komisija, takođe, ocjenjuje pozitivnim opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, već i sloboda nereligijskih uvjerenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije vjerskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola”, navodi Vlada.

U Mišljenju se pozdravlja i zakonsko rješenje po kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna.

„Pristup koji je zauzet u Predlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobrodošao. Pored toga, VK naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da vjerske zajednice mogu djelovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama, ustavna ograničenja ovlašćenja države nad vjerskim zajednicama ne mogu se smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Vjerske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto - iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima - u okviru tog poretka“, navodi se u dokumentu.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović rekao je da se “pozitivnim mišljenjem VK završava era populizma i počinje period u kojem, poput drugih civilizovanih zajednica, pitanje vjerskih sloboda i prava u Crnoj Goru ulazi u polje prava i zakona”.

“Država sada ostaje u obavezi da usvajanjem Zakona obezbijedi jednakost svih vjerujućih crnogorskih građana i zaštiti njihova prava, te time potvrdi suverenost u definisanju svog unutrašnjeg uređenja. Svako dalje istrajavanje na konfliktnosti po ovom pitanju, sada je obesmišljeno, bez obzira sa koje strane dolazi”, rekao je Radulović za “Vijesti”.

Mišljenje VK biće objavljeno u ponedeljak.

Bonus video: