Stanari zgrade u Tološkoj šumi: Neko u Glavnom gradu i MORT-u zloupotrijebio položaj - Vijesti.me
ZAKAZALI PROTEST ZBOG PLANIRANE GRADNJE VIŠESPRATNICE

Stanari zgrade u Tološkoj šumi: Neko u Glavnom gradu i MORT-u zloupotrijebio položaj

Skupština stanara je, tvrde, već preduzela odgovarajuće korake da se o svemu ovome obavijeste nadležni organi uključuju i tužilaštvo, a pravni tim priprema niz tužbi i krivičnih prijava

Protest građana zbog planirane gradnje devetospratnice
Protest građana zbog planirane gradnje devetospratnice (Foto: Privatna arhiva)

Stanari zgrade, na rubu podgoričke Tološke šume, najavili su za večeras u 18.30 časova protest protiv planirane gradnje devetospratnice na dvadesetak metara od njihovih domova, a tvrde da su Glavni grad i Ministarstvo održivog razvoja i turizma dozvolili gradnju objekta ogromnih gabarita, a na osnovu starih planskih dokumenata. 

Skupština stanara je, tvrde, već preduzela odgovarajuće korake da se o svemu ovome obavijeste nadležni organi uključuju i tužilaštvo, a pravni tim priprema niz tužbi i krivičnih prijava. 

U međuvremenu, traže i da se hitno obustave radovi i najhitnije pristupi transparetnom donosenju izmjena DUP-a “Univerzitetski centar” u skladu sa planom višeg reda.

“Prije nekoliko dana je ispred naše zgrade, na urbanističkoj parceli 40 DUP-a “Univerzitetski centar” započela je izgradnja stambenog kompleksa koji, na samo 20 metara od naših domova, postavlja kolosa koji je tri puta veći od spratnosti naše zgrade. U saznanju smo da su investitori u posjedu svih dozvola koje su pribavili u roku, i stoga im želimo srećnu gradnju i povoljne vremenske uslove u realizaciji iste”, poručuju stanari u pismu dostavljenom “Vijestima”. 

Za njih je sporna “hronologija rađanja čudovišne konstrukcije koja će počivati na samom obodu Tološke šume”.


"Postalja se kolos tri puta veći od spratnosti naše zgrade"(Foto: Privatna arhiva)

“Pred našim vratima sve počinje 29. maja 2014, kada su Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice i Republički zavod za urbanizam i projektovanje potpisali Ugovor o izradi izmjeni i dopuni DUP-a 'Univerzitetski centar'.  DUP je morao da se uskladi sa planom višeg reda koji je na tom prostoru predviđao smanjenje gustine izgrađenosti. I tu kreće lavina nepravilnosti. Evo činjenica: RZUP-u je za 'izradu' DUP-a trebalo nevjerovatnih četiri i po godine- iako je rok za izradu bio 30 dana. Glavnom gradu 10. oktobra 2018. konačno na usvajanje stiže pomenuti DUP, ali on spava u fiokama gotovo tri mjeseca, nakon čega se, u decembru, donošenjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - stavlja van snage. Činjenica je da je nešto što su svi građani platili više od 12.000 eura, od tog datuma - običan papir za reciklažu”, poručuju mještani. 

Ističu i da je činjenica da, ignorišući okolnost da je DUP izrađen, Glavni grad prihvata idejno rješenje projekta u skladu sa starim DUP-om iz 2009, koji je neusaglašen sa Prostorno urbanističkim planom”.

“Činjenica je da je nečijim nečinjenjem, ignorisanjem službenih obaveza, oglušavanjem o propise i osnovano sumnjamo, klasičnom zloupotrebom položaja i neplanskog trošenja novca građana- ispred naše trospratnice postavljena devetospratnica- san svakog investitora. Zato pitamo: Zašto Glavni grad, uprkos probijanju roka za izradu DUP-a za više od 1500 dana, nije raskinuo ugovor? Što su u Glavnom gradu radili gotovo tri mjeseca kada je najduže radjeni DUP u istoriji konačno stigao do njih i čija je odgovornost što je gradnja devetospratnice odobrena po starom, neusaglašenom DUP-u iako je Glavni grad u rukama imao izmjene DUP-a u to vrijeme? Zašto su iz Glavnom gradu požurili da odobre idejno rješenje više od mjesec dana prije formalnog isteka roka za usvajanje izmjena i dopuna DUP-a koje vam je dostavio RZUP? Zašto izmjene DUP-a, plaćene novcem građana Glavnog grada, nijesu stavili na javnu raspravu, kako bi se građani mogli upoznati sa njima i reagovati? Ko je odgovoran za propadanje više od 12.000 eura budžetskih sredstava koliko je izdvojeno za nikada realizovanu izmjenu i dopunu DUP-a 'Univerzitetski centar'”, navodi se u pismu stanara, koje potpisuje novinar Darko Ivanović. 

Stanari još mole stručnu javnost, koja često vrlo osnovano i precizno kritikuje objekte neusaglašenog i neprimjerenog gabarita - oglasi i da svoj sud o džinu na obodu Tološke šume i svega 20 metara ispred njihove zgrade koja je tri puta manja:

”Do sada su bili vrlo aktivni, nadamo se da ih i ni ovog puta ništa neće spriječiti da to učine”.


Vidi sve komentare