Stanari zgrade u Tološkoj šumi: Neko u Glavnom gradu i MORT-u zloupotrijebio položaj

Skupština stanara je, tvrde, već preduzela odgovarajuće korake da se o svemu ovome obavijeste nadležni organi uključuju i tužilaštvo, a pravni tim priprema niz tužbi i krivičnih prijava
5470 pregleda 24 komentar(a)
Protest građana zbog planirane gradnje devetospratnice, Foto: Privatna arhiva
Protest građana zbog planirane gradnje devetospratnice, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.07.2019. 10:55h

Stanari zgrade, na rubu podgoričke Tološke šume, najavili su za večeras u 18.30 časova protest protiv planirane gradnje devetospratnice na dvadesetak metara od njihovih domova, a tvrde da su Glavni grad i Ministarstvo održivog razvoja i turizma dozvolili gradnju objekta ogromnih gabarita, a na osnovu starih planskih dokumenata.

Skupština stanara je, tvrde, već preduzela odgovarajuće korake da se o svemu ovome obavijeste nadležni organi uključuju i tužilaštvo, a pravni tim priprema niz tužbi i krivičnih prijava.

U međuvremenu, traže i da se hitno obustave radovi i najhitnije pristupi transparetnom donosenju izmjena DUP-a “Univerzitetski centar” u skladu sa planom višeg reda.

“Prije nekoliko dana je ispred naše zgrade, na urbanističkoj parceli 40 DUP-a “Univerzitetski centar” započela je izgradnja stambenog kompleksa koji, na samo 20 metara od naših domova, postavlja kolosa koji je tri puta veći od spratnosti naše zgrade. U saznanju smo da su investitori u posjedu svih dozvola koje su pribavili u roku, i stoga im želimo srećnu gradnju i povoljne vremenske uslove u realizaciji iste”, poručuju stanari u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Za njih je sporna “hronologija rađanja čudovišne konstrukcije koja će počivati na samom obodu Tološke šume”.

“Pred našim vratima sve počinje 29. maja 2014, kada su Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice i Republički zavod za urbanizam i projektovanje potpisali Ugovor o izradi izmjeni i dopuni DUP-a 'Univerzitetski centar'. DUP je morao da se uskladi sa planom višeg reda koji je na tom prostoru predviđao smanjenje gustine izgrađenosti. I tu kreće lavina nepravilnosti. Evo činjenica: RZUP-u je za 'izradu' DUP-a trebalo nevjerovatnih četiri i po godine- iako je rok za izradu bio 30 dana. Glavnom gradu 10. oktobra 2018. konačno na usvajanje stiže pomenuti DUP, ali on spava u fiokama gotovo tri mjeseca, nakon čega se, u decembru, donošenjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - stavlja van snage. Činjenica je da je nešto što su svi građani platili više od 12.000 eura, od tog datuma - običan papir za reciklažu”, poručuju mještani.

Ističu i da je činjenica da, ignorišući okolnost da je DUP izrađen, Glavni grad prihvata idejno rješenje projekta u skladu sa starim DUP-om iz 2009, koji je neusaglašen sa Prostorno urbanističkim planom”.

“Činjenica je da je nečijim nečinjenjem, ignorisanjem službenih obaveza, oglušavanjem o propise i osnovano sumnjamo, klasičnom zloupotrebom položaja i neplanskog trošenja novca građana- ispred naše trospratnice postavljena devetospratnica- san svakog investitora. Zato pitamo: Zašto Glavni grad, uprkos probijanju roka za izradu DUP-a za više od 1500 dana, nije raskinuo ugovor? Što su u Glavnom gradu radili gotovo tri mjeseca kada je najduže radjeni DUP u istoriji konačno stigao do njih i čija je odgovornost što je gradnja devetospratnice odobrena po starom, neusaglašenom DUP-u iako je Glavni grad u rukama imao izmjene DUP-a u to vrijeme? Zašto su iz Glavnom gradu požurili da odobre idejno rješenje više od mjesec dana prije formalnog isteka roka za usvajanje izmjena i dopuna DUP-a koje vam je dostavio RZUP? Zašto izmjene DUP-a, plaćene novcem građana Glavnog grada, nijesu stavili na javnu raspravu, kako bi se građani mogli upoznati sa njima i reagovati? Ko je odgovoran za propadanje više od 12.000 eura budžetskih sredstava koliko je izdvojeno za nikada realizovanu izmjenu i dopunu DUP-a 'Univerzitetski centar'”, navodi se u pismu stanara, koje potpisuje novinar Darko Ivanović.

Stanari još mole stručnu javnost, koja često vrlo osnovano i precizno kritikuje objekte neusaglašenog i neprimjerenog gabarita - oglasi i da svoj sud o džinu na obodu Tološke šume i svega 20 metara ispred njihove zgrade koja je tri puta manja:

”Do sada su bili vrlo aktivni, nadamo se da ih i ni ovog puta ništa neće spriječiti da to učine”.

Bonus video: