Stanković pozvao KOR da se zajedno bore protiv kriminala

Stanković nije odgovorio “Vijestima” da li je poslušao zahtjev KOR-a i naložio tužilaštvu, u čijoj je to nadležnosti, da hitno zaustavi krivolov, nelegalnu eksploataciju šljunka i pjeska, prekogranični šverc, korupciju i svie druge organizovane kriminalne i koruptivne radnje na Skadarskom jezeru
4450 pregleda 8 komentar(a)
Nudi saradnju eko aktivistima: Stanković, Foto: Boris Pejović
Nudi saradnju eko aktivistima: Stanković, Foto: Boris Pejović

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković pozvao je aktiviste Koalicije za održivi razvoj (KOR) da mu se obrate, kako bi skupa kreirali poseban komunikacioni kanal putem kog bi se dostavljali dokazi o kršenju zakonskih propisa.

Stanković nije odgovorio “Vijestima” da li je poslušao zahtjev KOR-a i naložio tužilaštvu, u čijoj je to nadležnosti, da hitno zaustavi krivolov, nelegalnu eksploataciju šljunka i pjeska, prekogranični šverc, korupciju i svie druge organizovane kriminalne i koruptivne radnje na Skadarskom jezeru.

“V.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković ohrabruje sve građane, članove Koalicije za održivi razvoj, takođe, da dostave Tužilaštvu sve informacije koje upućuju na sumnju da se na području Skadarskog jezera vrše krivična djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. V.d. vrhovnog državnog tužioca podržava predlog o uspostavljanju posebnog komunikacionog kanala koji bi građanima garantovao bezbjednost i anonimnost, a putem kog bi se dostavljali dokazi o kršenju zakonskih propisa. S tim u vezi v.d. vrhovnog državnog tužioca poziva članove Koalicije za održivi razvoj da se obrate kabinetu vrhovnog državnog tužioca radi ostvarivanja neposrednog kontakta sa prdstavnikom Državnog tužilaštva s ciljem postizanja dogovora o kreiranju takvog komunikacionog kanala”, odgovoreno je “Vijestima” iz Stankovićevog kabineta.

KOR će prihvatiti Stankovićev poziv, kazao je “Vijestima” jedan od aktivista te koalicije, Aleksandar Perović.

“Iniciraćemo održavanje sastanka na kom ćemo predložiti konkretne i provjereno efikasne kanale komunikacije sa odgovornim građanima koji žele koristiti svoja prava i pokušavaju zaštiti javni interes. Naravno, imajući u vidu da smo upravo mi dobili povjerenje građana, a ne institucije sistema, iniciraćemo i na zaštiti anonimnosti izvora informacija, jer je upravo postojala praksa da ljudi iz institucija sistema daju prekršiocima zakona lične podatke onih koji prijavljuju razne vrste kriminala i ostale nepravilnosti”, rekao je Perović.

Dodao je da KOR već raspolaže sa puno dokaza o kriminalu na Skadarskom jezeru, ali i u ostalim djelovima Crne Gore u kojima je eko-kriminal uzeo maha.

“Nas prvenstveno interesuje da li je gospodin Stanković naredio istragu, jer vjerujemo da institucija koju predvodi mora imati operativna saznanja oko raširenog kriminala na Skadarskom jezeru, imajući u vidu da se radi o višedecenijskom problemu”, rekao je on. Iz KOR-a su minulog vikenda pozvali Stankovića, ali i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se uključe u istrage kriminala na Skadarskom jezeru, ističući da i za njegov tim “takođe ima posla na jezeru, jer jezerom ne prolaze samo tone ribe”.

Klica ćuti o ostavci

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica nije odgovorio na pitanja "Vijesti" da li će podnijeti ostavku, što je su od njega već dva puta tražili aktivisti KOR-a.

Klica nije odgovorio ni na njihove optužbe da kriminal na Skadarskom jezeru "cvjeta", najviše zahvaljujući njegovom i nečinjenju direktora Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenada Ivanovića:

"Koji ni ne pokušavaju da uz pomoć Uprave policije spriječe kriminalce da divljaju jezerom, ubijaju tone ribe, uništavaju ekosistem".

Aktivisti KOR-a Klicinu ostavku tražili su i na protestu za ekološku Crnu Goru, održanom 20. septembra.

Bonus video: