Stare seoske kuće privlače turiste

“Kulturno pejzažiranje“, koje se realizuje u prekograničnim oblastima Crne Gore i Albanije, moglo bi značajno doprinijeti očuvanju tradicionalne arhitekture ruralnog sjevera
8075 pregleda 0 komentar(a)
Seoska kuća, kao nekad, Foto: RDA
Seoska kuća, kao nekad, Foto: RDA

Porodice koje stare seoske kuće koriste za goste daleko su uspješnije u seoskom turizmu od onih koje ih dočekuju u modernijim objektima. Tako bi projekat „Kulturno pejzažiranje“, koji se realizuje u prekograničnim oblastima Crne Gore i Albanije, mogao značajno doprinijeti očuvanju tradicionalne arhitekture ruralnog dijela sjevera.

Cilj je, objašnjavaju iz Regionalne razvojne agencije “Bjelasica, Komovi, Prokletije” (RDA) da se podigne svijest o tradicionalnoj narodnoj arhitekturi, ali i da se nizom konkretnih aktivnosti unaprijedi izgled pojedinih objekata, ali i cijelih sela u tom dijelu države.

RDA je partner projekta, a realizuju ga sa kolegama iz Regionalnog savjeta “Skadra” i Polimskog muzeja iz Berana.

„S obzirom na to da smo dugogodišnjim radom po terenu vidjeli da ljudi ili ruše stare kuće, pa naprave novu ili puste staru da se sama uruši. Iskustvo nam je i da su porodice koje su stare kuće stavili u funkciju truzma, daleko uspješniji od onih koji goste dočekuju u modernijim objektima na selu. Željeli smo da skrenemo pažnju na značaj i raznovrsnost stare arhitekture“, kaže direktorka RDA Jelena Krivčević.

Zbog toga su prošlog ljeta i angažovali arhitekte iz „Ekspedicija“, koji su identifikovali tradicionalne objekte na sjeveru Crne Gore. Taj rad pokazao je, kaže ona, raznolikost stilova u zavisnosti je li riječ o selima i katunima, ali i osobenost koje su u gradnju unijele pojedine etničke grupe.

„Procijenili smo i da je ta šarenolikost, takođe, od velikog značaja. Urađena je stručna studija, ali i preporuke za one koji hoće da prave nove objekte na selu. Uz pomoć tih preporuka bolje će ih uklopiti u ambijent. Takođe, postoje preporuke i za one koji žele da adaptiraju stare objekte“, kaže direktorka RDA. Krivčevićeva podsjeća da u nekim područjima, za koja je najavljen režim zaštite, nastaje urbanistički bum, to jest, gradnja vikend kuća, koje često nijesu uklopive u okolinu.

RDA realizuje i projekat “Kulturno pejzažiranje sela”. Uređuju se dva sela, koja su do sada pokazala rezultate u seoskom turizmu ili imaju planove u toj oblasti.

„Kurikuće je selo na samom ulazu u NP ‘Biogradska gora’, a drugo je Kaludra, na putu prema Mokroj planini. U njima će se uraditi izmjene koje ne koštaju puno, a značajno doprinose ukupnom utisku - sadnja cvijeća, uređenje mostova, postavljanje kontejnera i ograda. U okvru tog projekta predviđena je i restauracija tri mlina, koji su, takođe, jedan od primjera naše autentične narodne arhitekture. To će sve biti završeno do novembra“, kaže Krivčevićeva.

U RDA tvrde da je ohrabrujuće što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma prepoznalo ruralnu arhitekturu kao nešto značajno za razvoj turizma. Programom razvoja ruralnog turizma, kao jedna od mjera, kaže Krivčevićeva, planirana je podrška za očuvanje tradicionalnih seoskih kuća i pratećih objekata. RDA će, najavljuje ona, u narednom periodu raditi u četiri opštine ižložbe fotografija, ali i davati predloge izgleda kuća koje treba da se rade na sjeveru.

Iz škrinja iznijeli ručne radove

U desetak domaćinstava na sjeveru, urađeno je i sređivanje enterijera starih i novih objekata, namijenjenih seoskom turizmu. To je bila prilika, objašnjavaju iz RDA, da se iz škrinja žena sa sjevera izvuče mnogo originalnih ručnih radova. U uređenju eneterijera pomogle su im članice Udruženja “Kreativa” iz Berana, pa je sa malo novca značajno oplemenjen enterijer prostorija namijenjenih boravku turista.

Bonus video: