Štrajk upozorenja radnika "Pobjede", ako ne bude para gase mašine

Zahtijevaju ukidanje takozvanih ugovorenih plata i smanjenje nadoknada za članove i predsjednika Borda direktora "Pobjede".
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 20:38h

Zaposleni u štampariji "Pobjede" odbiće da štampaju državni dnevni list, ako im poslovodstvo do 1. jula ne isplati zaostale zarade.

To je samo jedan od zahtjeva, koji će u utorak biti saopšten na štrajku upozorenja ispred zgrade "Pobjede", kazao je "Vijestima" dugogodišnji novinar-dopisnik tog lista Stevan Glendža.

"Kad meni nakon 38 godina rada prijete otkazom, mogu misliti šta rade mlađim zaposlenim", kazao je Glendža.

"Duguju nam šest plata. Mnogi zaposleni su u nezavidnoj situaciji, pojedini radnici iz štamparije kažu da su gladni... Uprkos svemu, ne bismo bili toliko iziritirani da rukovodstvo "Pobjede" nije podijelilo zaposlene, pa 40-ak zaposlenih primaju ugovorene zarade, od 1.000 do 2.500 eura, a ostali ništa. Zahtijevaćemo ukidanje ugovorenih zarada, a jedan od zaključaka biće da članovi Borda treba da primaju po 300 eura, a predsjednik 500 dok 'Pobjeda' ne stane na svoje noge", kazao je Glendža.

On tvrdi da je u saznanju da se na radnike vrši pritisak da ne dođu na zakazani protest:

"Kad meni nakon 38 godina rada prijete otkazom, mogu misliti šta rade mlađim zaposlenim", kazao je Glendža.

Disciplinski postupak protiv Glendže

"Pobjeda" je prije 15-ak dana pokrenula disciplinski postupak protiv Glendže, nakon što je dugogodišnji dopisnik iz Budve kazao "Vijestima" da je to preduzeće u krizi.

"Ako joj je (Pobjedi) usko u Podgorici, neka je vrate na Cetinje gdje je i osnovana", poručio je Glendža.

Glendža je tada javno saopštio da nakon 38 godina radnog staža, o njegovoj sudbini neće odlučivati "neki anonimusi koji su tobože upućeni da spasu" "Pobjedu".

Glendža smatra da neisplaćivanjem zarada zaposlenima rukovodstvo "Pobjede" želi da "oslobodi radna mjesta", odnosno da prisili radnike da odu kući.

On je ocijenio da je riječ o svojevrsnom pritisku čiji je cilj gašenje "Pobjede", kako bi se njena zgrada upotrijebila "u neke druge namjene".

"Ako joj je (Pobjedi) usko u Podgorici, neka je vrate na Cetinje gdje je i osnovana", poručio je Glendža.

Bonus video: