Studenti treće godine stomatologije: Što samo mi dajemo 1.000 eura

Odluka za generaciju 2013/2014. je da sami plaćaju studije
138 pregleda 0 komentar(a)
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.01.2016. 20:34h

Studente treće godine stomatologije na Medicinskom fakultetu, godina školovanja košta 1.000 eura, dok njihove kolege studiraju po nižoj cijeni ili besplatno.

Zbog toga su studenti generacije 2013/2014 tražili da se njihova prava izjednače sa pravima kolega i da se onima koji ispunjavaju uslove omogući prelazak na budžet, kao i da se školarina umanji.

Kolektivno pismo je upućeno Upravnom odboru Univerziteta i Ministarstvu prosvjete.

"I jedni i drugi su odgovorili da ne postoji mogućnost jer smo na samofinansiranju zbog odluke kojom je predviđeno da svih 20 studenata programa bude na samofinansiranju”, kazala je jedna od studentkinja stomatologije.

Odlukom, donijetom prije tri godine, utvrđeno je da su studenti stomatologije u generaciji 2013/2014 isključivo na samofinansiranju. Ona je podrazumijevala da ni studenti, koji prema zakonom predviđenim uslovima ispune uslove za prelazak na budžet, nemaju tu mogućnost.

"Čak i studenti koji se prepišu iz Bosne i Hercegovine ili Srbije na našu godinu, ne plaćaju školarinu”, kazala je jedna od studentkinja.

Iz Univerziteta Crne Gore (UCG) je saopšteno da studenti stomatologije imaju status samofinansirajućih studenata, jer su studije započeli pod uslovima koji su važili za samofinansirajući studijski program, a da su njihove obaveze definisane pravilima studiranja i ugovorom o studiranju.

"UCG svake godine predlaže broj samofinansirajućih i budžetskih studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija, a Vlada daje saglasnost na predloženi broj. Visina školarine određuje se za svaku studijsku godinu”, saopšteno je sa Univerziteta.

"U ugovoru nigdje ne piše da mi moramo da plaćamo 1.000 eura”, istakla je jedna od studentkinja.

U ugovoru o studiranju u koji su “Vijesti” imale uvid navodi se da student ima obavezu da “plati školarinu u iznosu 1000/800/500/300 eura”.

Iako za isti studijski program, nastavu i uslove postoje dvostruki aršini, u Studentskom parlamentu UCG ne smatraju da su studenti treće godine stomatologije na bilo koji način diskriminisani.

“Studenti koji su sada na trećoj godini studija nijesu u istom položaju kao i njihove kolege koje su sada upisale fakultet, ali ne bih rekao da je u pitanju diskriminacija, jer je u međuvremenu došlo do promjene statusa pomenutog studijskog programa”, ocijenio je predsjednik te organizacije Miloš Pavićević.

Pavićević je kazao da se i ranije dešavalo da pojedini studentski programi prestanu da budu samofinansirajući, a da ima i obrnutih primjera.

Na pitanje "Vijesti", da li se ranije donijeta odluka može izmijeniti, iz Rektorata UCG odgovor nije stigao.

Bonus video: