Sudski i Tužilački savjet obnavljaju vozne parkove za 170.000 eura

Tužilački savjet dao polovna vozila i doplatio za nova
1364 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2019. 07:36h

Sudski i Tužilački savjet obnavljaju svoje vozne parkove sa po šest, odnosno pet novih automobila.

Oba tendera, vrijedna nepunih 170.000 eura, dobila je kompanija „Alliance“.

Vrijednost tendera za Tužilački savjet iznosi 89.000 eura, a u tu cijenu uračunato je da će ova kompanija dobiti šest polovnih vozila.

Mada nije saopšteno ko je radio procjenu korišćenih automobila, njihova vrijednost je 11.800 eura. Među njima najjeftiniji je „reno talia“ iz 2001 - 350 eura, dok je 100 eura više vrijedan godinu mlađi „reno laguna priviledž“. „Lada niva“ iz 2004. godine procijenjena je na 700, a na 1.600 eura godinu stariji „audi A4“.

Dva „mercedesa A 150“ stara po 10 godina procijenjena su na 4.300, odnosno 4.400 eura.

Cijena koju plaća sekretarijat Tužilačkog savjeta kao razliku između cijene novih vozila i vrijednosti šest korišćenih iznosi 77.200 eura, navodi se u ugovoru.

Kada su u pitanju novi automobili, Savjet na čijem je čelu vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je tenderskom dokumentacijom tražio dva terenca koji će imati pogon na sva četiri točka, a među obaveznom opremom su putni računar, kamera za vožnju unazad, krovni nosači itd.

Tražili su i jedno crno putničko vozilo koje mora, između ostalog, imati senzore za kišu i parking senzore, multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir itd. Takođe su tražili dva putnička vozila koja će imati, između ostalog, servo, klimu i radio itd.

Sva ova vozila, precizira se tenderskom dokumentacijom, morala su imati među opremom prvu pomoć, rezervni točak, dizalicu...

Sudski savjet, na čijem je čelu Mladen Vukčević, početkom decembra je potpisao nepunih 80.000 eura vrijedan ugovor o nabavi šest službenih automobila.

Putnički automobili su kupljeni za potrebe Osnovnog suda u Nikšiću, Osnovnog suda na Cetinju, ali i Suda za prekršaje, Osnovnog suda i Sekretarijata Sudskog savjeta u Podgorici, a jedno terensko vozilo za Osnovni sud na Žabljaku.

To terensko vozilo moralo je imati među obaveznom opremom pogon na sva četiri točka i putni računar.

77,2 hiljade eura iznosi cijena koju plaća sekretarijat Tužilačkog savjeta kao razliku između cijene novih i vrijednosti šest korišćenih vozila

Inače, sekretarijat Tužilačkog savjeta trenutno raspolaže samo sa jednim automobilom - “audijem a4” iz 2003. godine, stoji na njihovom sajtu.

Za razliku od njih, sekretarijat Sudskog raspolaže sa tri službena vozila, a četvrto su ustupili podgoričkom Osnovnom sudu.

Sekretarijat Sudskog savjeta koristi “škodu superb” iz 2015, “folksvagen T5 kombi” iz 2010. godine i dvije godine stariji “folksvagen kadi”, navodi se na sajtu, gdje se ističe da prvo koristi vozač-dostavljač a druga dva zaposleni u njihovom IT odjeljenju.

Bonus video: