Susret bratstva Leković u organizaciji Godinjana

U subotu, 20. avgusta je cjelodnevno druženje koje od 11 do 17 sati za jednim stolom treba da okupi Lekoviće, uz zanimljiv prateći program.
474 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 19:13h

Bratstvo Lekovića iz crmničkog sela Godinje priređuje treće susrete koji bi trebalo da okupe oko 300 bratstvenika iz Bara i Podgorice, Đurđevića Tare, Radojna, Kosanice i Pavinog Polja. Susreti počinju u četvrtak, izložbom slika i fotografija u Godinju.

Lekovići su jedno od većih bratstava u Crmnici i prvo crmničko, za koje se zna da, organizuje takva okupljanja.

To je prvi susret u matičnom selu Lekovića, a prva dva su bila 2005. na Đurđevića Tari i 2008. u Kosanici.

U subotu, 20. avgusta je cjelodnevno druženje koje od 11 do 17 sati za jednim stolom treba da okupi Lekoviće, uz zanimljiv prateći program.

“Izložba će predstaviti pastele znamenitog crnogorskog slikara Veliše Lekovića, mozaike njegove ćerke Vesne, vitraže Vesne A. Leković, ulja na platnu Predraga Lekovića, karikature i slike Zorana Lekovića, kao i niz dokumentarnih fotografija.

Pored izložbe, pripremljen je i nastup etno grupe ’Zora’, a u čast susreta štampano je drugo izdanje knjige ’Bratstvo Lekovića’, Draga P. Lekovića”, kazao je „Vijestima“ poznati barski stomatolog, dr Neven Leković, član organizacionog odbora susreta.

Očekuje se da će na susretima biti oko 300 bratstvenika iz Bara i Podgorice, Đurđevića Tare, Radojna, Kosanice i Pavinog Polja. To je prvi susret u matičnom selu Lekovića

Dr Leković je dodao da je do sada jedini ozbiljan projekat o Godinju uradio kotorski “EXPEDITIO”. Njihovi materijali korišteni su za izložbu koju su pomogli i Mladen Zagarčanin, Pero Vujošević, Anastazija Miranović i Ćazim Nikezić, studio “Petović” i „Krug“, TO Bar, JP “Komunalne djelatnosti”, Opština Bar i AD Barska plovidba.

“Katalog izložbe biće prodavan, a prikupljeni novac ide u fond za obnovu Godinja”, rekao je dr Leković.

U programu koji je pripremljen za subotu nastupiće Zdravko Đuranović, KUD “Jedinstvo”, guslari Vasilije R. Leković i Mijo Đukanović, a voditelji su Rajko Joličić i Dragiša Simović.

Biće promovisana i knjiga akademika CANU Draga J. Lekovića.

Bonus video: