Suza Evrope bez lijeka

Deponije rastu, a institucije nemaju plan za obnovljanje ovog dijela rijeke. Korito Tare je nasuto betonom i šljunkom, a tok joj je dijelom promijenjen Mještani Mateševa najavljuju tužbe protiv Kineza
17147 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2019. 08:45h

Tone betona, metalne konstrukcije, visoki betonski stubovi i sjećanje na nekadašnji prirodni tok rijeke Tare, Suze Evrope. Takvu su situaciju juče na gradilištu dijela auto-puta Bar-Boljari zatekli novinari, ali i ekološki aktivisti.

Stanje je, tvrde iz civilnog sektora, nakon godinu kada su prvi put javnost izvijestili o uništenju korita rijeke na trasi mostova Tara 1 i Tara 2 promijenilo, sada mnogo gore. Deponije rastu, a institucije nemaju plan za obnovljanje ovog dijela rijeke.

Korito Tare je nasuto betonom i šljunkom, a tok joj je dijelom promijenjen. Zbog visokih temperatura vodotok je nizak, pa se ova, nekad moćna rijeka, pretvorila u običan potočić. Pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se oporavi.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prije godinu dana prvi put je uzbunila javnost zbog uništavanja korita i toka rijeke Tare tokom izgradnje dionice auto-puta kod Mateševa.

Tada su iz vazduha zabilježili da je tok rijeke promijenjen, korito dijelom izmješteno, a građevinske mašine iznose i odvoze šljunak i pijesak. Na snimcima se vidjelo i da je korito nasipano u dijelu na kojem su potporni stubovi za most.

Kompanija CRBC, koja gradi auto-put, Ministarstvo saobraćaja, ali i drugi državni organi tada su tvrdili da je sve rađeno u skladu sa propisima i projektima.

Devastirano korito Tare
Devastirano korito Tare(Foto: MANS)

Međutim, fotografije napavljene juče svjedoče o daljem uništivanju korita rijeke.

“Krajnji je čas da u Vladi, u prvom redu prvo premijer, a i resorni ministar, urade nešto kako bi se stanje na terenu saniralo. Prije svega smatram da apsolutno mora postojati odgovornost. I dok neko ne ode u zatvor, nećemo imati drugačiju praksu na ovom dijelu gradilišta”, ocijenio je juče direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Milovac je kazao da je cilj jučerašnjeg obilaska bila da se predstavnici civilnog sektora ali i medija uvjere da li je bilo koja preporuka domaće javnosti, ali prije svega Evropskog parlamenta, Evropske komisije a naročito UNESCO-a sprovedena na terenu.

Za razliku od prošlogodišnjeg, Evropska komisija u izvještaju o Crnoj Gori u 2019. godini pominje Taru u dijelu koji se tiče poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske primjene.

Brisel poručuje da Crna Gora treba da preduzme hitne mjere kako bi očuvala i unaprijedila ekološka vrijednost zaštićenih oblasti, među kojima je i rijeka Tara.

“Stanje koje smo sada vidjeli jeste činjenica da država nije poštovala preporuke, mimo toga da nije sankcionisana. Vidjeli smo da su sve one deponije koje je MANS otkrio unazad godinu dana i dalje su vrlo aktivne. Ni Vlada ni CRBC nijesu uradili apsolutno ništa da se to promijeni”, istakao je Milovac.

MANS je zbog situacije na ovom dijelu auto-puta ranije podnio krivične prijave, između ostalog, protiv ministara održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića i saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića.

Milovac je poručio da Crna Gora kao država nije poslala poruku da je uništavanje Tare krivično djelo.

Direktor NVO “Ozon” Aleksandar Perović je kazao da je posjeta imala za cilj da se svi uvjere o kakvom stepenu uništenja zaštićenog objekta rijeke Tare se govori.

“Definitivno, ko god svojim očima vidi šta je ovdje urađeno, jasno je da nije postojala nikakva politika - održive zaštite, smanjenja negativnog uticaja na biodiverzitet, na riječni ekosistem i naseljeno područje”.

Rijeka Tara
Pogled iz vazduha: Rijeka Tara(Foto: MANS)

Perović je kazao da se još ne zna koliko će generacija plaćati nastalu štetu.

“Pričinjena je šteta, koja tek treba da se procijeni. Jedan veoma važan segment svega toga je informisanje javnosti o pitanjima životne sredine, tokom pripreme, realizacije i finalizacije ovako velikog projekta. Moram da kažem da osnovano sumnjamo da je riječ o namjernoj politici Vlade da sakrije sve relevantne informacije o kvalitetu životne sredine, pogotovo one, koje su bile propisane, različitim elaboratima je bilo obavezno da budu dostupne javnosti”, ocijenio je Perović.

Država je proglasila tajnom većinu dokumenata koji se tiče projekta auto-puta.

Mještani najavljuju tužbe protiv Kineza

Mještani Mateševa Dragan Adžić i Perica Bošković najavili su da će tužiti izvođača radova na auto-putu, kinesku kompaniju CRBC, jer su im, kako tvrde, devastirali imanja u blizini rijeke Drska, koja je pritoka Tare.

Pozvali su nadležne iz Ministarstva poljoprivrede i Opštine Kolašin da ih posjete i uvjere se da su im imanja uništena.

Adžić je kazao da je dozvolio da materijal od iskopa na tunelu 19, koji je posljednji na trasi auto-puta, istovare na njegovo imanje, ali uz obećanje da će ga kasnije premjestiti.

“Međutim, od toga sada nema ništa, napravili su nasip, kojim navodno naša imanja štite od vode iz Drske. Ali to je samo varka bila da bi na nekoliko hiljada kvadrata moje obradive njive istovarili građevinski otpad”, naveo je Adžić.

Dragan Adžić
Dragan Adžić(Foto: Borko Ždero)

Bošković je istakao da ga, međutim, nije niko pitao za dozvolu da istovara građevinski otpad na njegovo imanje.

“Nisam potpisao, ni dozvolio nikome da to radi. Sa ovoga imanja sam imao po nekoliko tona krompira, sadio sam luk, šargarepu. Sada ne mogu ništa od toga”, istakao je Bošković.

On je pojasnio da mještani sada najviše strahuju da će im imanja biti poplavljena zbog deponovanja materijala, odnosno da kada Drska od obilnih kiša nadođe, da će se preliti na njihovo zemljište.

“Tražimo da naša imanja oslobode, odnosno vrate u pređašnje stanje. Drska, zato je dobila i takav naziv, kada krenu da se tope snjegovi, dobija veliku snagu i ne može se obuzdati”, kazao je o

Galerija

Bonus video: