Koristili koronu da nastave gradnju: Radnici pobjegli kad su vidjeli Komunalnu policiju

Stanari "Plave vile" na Svetom Stefanu i mještani pozvali su nadležne državne inspekcijske službe da pod hitno izađu na lice mjesta i spriječe nadogradnju luksuzne građevine, koja se vrši bez dozvole
34620 pregleda 5 komentar(a)
Sporni radovi na Plavoj vili, Foto: Vuk Lajović
Sporni radovi na Plavoj vili, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.03.2020. 14:36h

Radnici koji rade na nadogradnji luksuzne građevine, koja se vrši bez dozvole, na Svetom Stefanu, pobjegli su danas kada su vidjeli da dolazi Komunalna policija.

Iako je Komunalna policija i inspekcija Opštine pečatirala objekat, radovi su juče nastavljeni.

Stanari "Plave vile" na Svetom Stefanu i mještani pozvali su ranije nadležne državne inspekcijske službe da pod hitno izađu na lice mjesta i spriječe nadogradnju luksuzne građevine, koja se vrši bez dozvole.

Smatraju da su investitori iskoristili epidemiju koronavirusa da nadograde sprat na petoetažnoj građevini koja se nalazi naspram grad hotela "Sveti Stefan".

Državljani Malte Anatolij Kulešov i Vladimir Koplev koji su vlasnici po četiri stana u "Plavoj vili" podnijeli su krivičnu prijavu kotorskom Osnovnom tužilaštvu protiv investitora Milice i Dragana Kontića zbog gradnje bez prijave i bez dokumentacije za građenje, kao i uništenje i oštećenje tuđe stvari.

"Vlasnik katastarske parcele na kojoj se nalazi "Plava vila" je Milica Kontić i vlasnica je dva stana. Prijavljena lica su nezakonito i bez pravnog osnova počela da izvode radove na krovu, odnosno da vrše nadogradnju jednog sprata, pri čemu je ostalim vlasnicima stanova pričinjena znatna materijalna šteta na posebnim djelovima stambene zgrade, kao i kvarovi i oštećenja na zajedničkim djelovima zgrade“, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Pravni zastupnik državljana Malte, advokat Savo Šofranac kazao je ranije da inspekcija Ministarstva održivog razvoja odbija da izađe na lice mjesta, sa izgovorom da "nije započeta rekonstrukcija u smislu nadogradnje sprata", iako je članom 67 Zakona o planiranju prostora izričito propisano da u građenje objekta spadaju i pripremni radovi, kao i radovi na izradi građevinske konstrukcije, što je ovdje slučaj.

"Zgrada se nalazi na Svetom Stefanu, koja se sastoji od prizemlja i četiri sprata, na kojoj je započeta nelegalna nadogradnja sprata od strane Dragana Kontića, sina Milice Kontić koja je vlasnica stanova na prizemlju i prvom spratu. Da bi se vršila nadogradnja, po zakonu je potrebno prije svega da postoji odobrenje skupštine etažnih vlasnika, koja ovu odluku može donijeti samo saglasnošću članova skupštine kojima pripada više od polovine ukupne površine posebnih djelova zgrade (član 186 Zakona o svojinsko pravnim odnosima). U konkretnom slučaju, organi upravljanja stambenom zgradom i skupština etažnih vlasnika nisu nikada formirani", naveo je Šofranac.

Prema njegovim riječima, nakon ispunjenja prethodnog uslova, za nadogradnju je potrebno pribaviti građevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja, koja takođe nije nikad izdata.

"Investitor je Ministarstvu izvršio samo prijavu radova “adaptacije i sanacije” krovne konstrukcije na predmetnoj zgradi. U skladu sa zakonom, adaptacija je izvođenje radova na postojećem objektu, kojima se vrši zamjena uređaja, postrojenja, opreme i instalacija, a kojima se ne utiče na stabilnost i sigurnost objekta, ne mijenjaju konstruktivni elementi, ne mijenja spoljni izgled i ne utiče na bezbjednost susjednih objekata. U konkretnom slučaju, investitor je definitivno započeo rekonstrukciju u vidu nadogradnje postojećeg objekta, za koju je potrebno izvršiti prijavu gradnje ministarstvu, uz prethodno dostavljanje revidovanog glavnog projekta i druge zakonom propisane dokumentacije", zaključio je Šofranac.

Bonus video: