Tivat nabavlja jedinstveno vozilo

Hidraulična korpa za spašavanje na visini do 27 metara koštaće 100 hiljada eura
3824 pregleda 0 komentar(a)
Hidraulična spasilačka korpa, Foto: Privatna arhiva
Hidraulična spasilačka korpa, Foto: Privatna arhiva

Opština Tivat raspisala je javni poziv za nabavku vatrogasne hidraulične platforme za gašenje požara i spašavanje na visini, sa platformom - korpom radne visine minimum 27 metara. Procijenjena vrijednost tendera je 100.000 eura sa PDV-om.

Radi se o korištenom specijalnom vatrogasnom vozilu kojim će biti upotpunjen vozni park tivatske Službe zaštite i spašavanja (SZS). Prema uslovima iz javnog poziva, horizontalni dohvat korpe je minimum 17 metara, nosivost 400 kilograma, a do korpe vode aluminijske pomoćne stepenice uz hidraulični most.

„Radi se o vozilu za gašenja požara i spašavanja na velikim visinama u višespratnicama, na krovovima i slično. Hidraulična platforma koju nabavljamo će biti prvo vozilo tog tipa u Crnoj Gori“, saopštio je juče načelnik SZS Tivat Zoran Barbić.

Vozilo mora imati, pored ostalog, monitor za gašenje požara na platformi, agregat za električnu energiju, ventilator za dim, crijeva visokog pritiska i spremnik za kompresovani vazduh, dva kompleta izolacionih aparata za disanje, motornu pilu za drvo, hidraulično vitlo i dva svjetlosna reflektora.

Neophodno je da je urađen godišnji servis za tekuću godinu, a u ponudi mora biti predviđena obuka. Javni poziv će biti zatvoren 15. aprila, a odluka o izboru najpovoljnije ponude biće donijeta u roku od 60 dana.

U prošloj godini SZS je putem javnih nabavki dobila novo malo navalno vozilo za uske ulice i za početno gašenje požara sa dva odvojena nova sistema za gašenje pjenom i komprimiranom pjenom i u te svrhe je utrošeno 59.206 eura, a Dobrovoljno vatrogasno društvo „Krtoli“ koristilo je vatrogasno vozilo kapaciteta 7.000 litara vode. Za te potrebe Opština je izdvojila 14.889 eura.

SZS Tivat je u 2018. godini imala ukupno 257 aktivnosti na terenu.

Bonus video: