Tivat: Traže partnera za zbrinjavanje opštinskih činovnika

Riječ je o okupno 2.736 kvadrata zemljiša koje Opština namjerava da uloži u ovaj posao, zajedno sa oslobađanjem investitora od obaveze plaćanja komunalija, te izradom projekta i tehničke dokumentacije, odnosno obezbjeđivanjem nadzora za izgradnju objekata koji su predviđeni na te četiri parcele
3274 pregleda 2 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat raspisala je juče javni poziv za prikupljanje ponuda za izbor najpovoljnijeg ponuđača radi izgradnje stambenih objekata na četiri urbanističke pracele u obuhvatu DUP-a “Mažina”, na kojima je Opština jedini vlasnik. U novim zgradama stanove će pod izuzetno povoljnim uslovima moći da kupe činovnici i funkcioneri lokalne uprave Tivta koji će na taj način riješiti stambeno pitanje.

Riječ je o okupno 2.736 kvadrata zemljiša koje Opština namjerava da uloži u ovaj posao, zajedno sa oslobađanjem investitora od obaveze plaćanja komunalija, te izradom projekta i tehničke dokumentacije, odnosno obezbjeđivanjem nadzora za izgradnju objekata koji su predviđeni na te četiri parcele. Prema DUP-u, namjena tih parcela je „višeporodično stanovanje“, odnosno gradnja stambenih objekata spratnosti P+3+Pk, odnosno P+2+Pk sa bruto-građevinskom površinom od 1.111,96 kvadrata, odnosno 757,44, te 819,19 i 423,74 kvadrata.

Izabrani partner imaće obavezu da na tim placevima sagradi četiri stambena objekta po sistemu “ključ u ruke” i to završi u roku od 300 dana od dana potpisivanja ugovora sa Opštinom. U skladu sa odlukom koju je SO Tivat usvojila na sjednici 20.avgusta ove godine, u novim zgradama stanove će moći da dobiju “službenici i namještenici koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme u Opštini, lokalni funkcioneri u smislu Zakona o lokalnoj samoupravi, lica koja imenuje predsjednik Opštine i direktori javnih ustanova i privrednih društava u kojima je Opština vlasnik sa vlasničkim udjelom od 100 odsto“.

Opština Tivat je, u proteklih nekoliko godina već na sličan način „rasula“ više miliona eura iz svog budžeta, dajući placeve za gradnju stanova za lokalne funkcionere i činovnike, te zaposlene u lokalnih preduzećima i ustanovama, ali i bukvalno časteći svoje najviše funkcionere skoro pa poklonjenim kreditima za riješavanja stambenih pitanja i poboljšanje uslova stanovanja, a kakve nijedan drugi građanin ne može dobiti od bilo koje komercijalne banke.

Među „sretnim dobitnicima“ je i sam gradonačelnik Siniša Kusovac koji je krajem 2017. dobio poklonjeni stambeni kredit od 52.000 eura za kupovinu „stana u izgradnji“ u nelegalnog stambenoj zgradu u Pod Kuku, a u kojem Kusovac inače, živi već desetak godina, i kojeg je ranije u svojim imovinskim kartonima godinama prijavljivao kao svoje vlasništvo. Kusovcu je inače, Opština Tivat već jednom prije toga, 1999. riješila stambeno pitanje prodajuči mu pod maksimano diskontovanoj cijeni svoj plac od 533 kvadrata na Seljanovu „radi riješavanja stambenog pitanja izgradnjom porodične kuće“.

Taj plac je Kusovac tada dobio po maksimalno diskontovanoj cijeni od ukupno samo 2.542 eura, od čega je pola trebalo da otplaćuje narednih pet godina. U tom periodu Kusovac nije smio bez odobrenja Opštine Tivat da proda ovaj plac, ali je on to ipak učinio već tri ipo godine kasnije - u proljeće 2003. kada je zemlju na Seljanovu i započetu prizemnu kuću od 150 kvadrata prodao trećem licu po 16 puta većoj cijeni, za 40 hiljada eura.

Na Pinima već sprovode sličan projekat

Administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) već sprovodi sličan projekat izbora strateškog partnera za gradnju stambeno-poslovnog objekta na atraktivnoj lokaciji - opštinskom placu iza hotela „Pine“ na istoimenoj gradskoj rivi u Tivtu. Ovdje Opština partneru ustupa svoj plac od 288 kvadrata, te investitora oslobodi obaveze plaćanja naknade za komunalije. Zauzvrat, Opština će u novoj zgradi spratnosti P+3+Pk maksimalne bruto građevinske površine 840 kvadrata, a koju će njen partner graditi o sopstvenom trošku, dobiti sve poslovne i najmanje 30 odsto izgrađenih stambenih prostora.

Kusovac je, prije nego što je u krajem aprila od lokalnog parlementa tražio i dobio saglasnost za ovaj posao, naveo da će Opština kada nova zgrada na Pinima bude uzgrađena, prodati ili dati u zakup stambene i poslovne prostore koje u njoj bude dobila. Još ranije je ta lokacija u planovima lokalne DPS-SD-HGI uprave Tivta bila određena za rješavanje stambenih potreba rukovodilaca i lokalnih funkcionera u opštinskoj upravi koji su tu trebali da dobiju povoljne stanove što će, kako sada Kusovac tvrdi, biti dati u zakup ili prodavani.

Bonus video: