Tragovima jedrenjaka, čarobnjaka i nomada

Nakon Kolašina, radionice će biti nastavljene u Herceg Novom, a kako je kazao Svetislav Popović, dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, cilj je da se takvim načinom rada povežu sjever i jug
457 pregleda 0 komentar(a)
Dekan Arhitektonskog fakulteta: Svetislav Popović, Foto: Dragana Šćepanović
Dekan Arhitektonskog fakulteta: Svetislav Popović, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašin je domaćin prvog dijela Arhitektonskog studentskog kongresa , na kojem će učestvovati studenti i mentori iz Novog Sada, Niša, Banja Luke, Sarajeva, Maribora, Kosovske Mitrovice, Beograda, Skoplja, Novog Pazara i Podgorice...

Nakon Kolašina, radionice će biti nastavljene u Herceg Novom, a kako je kazao Svetislav Popović, dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, cilj je da se takvim načinom rada povežu sjever i jug.

Arhitektonski studentski kongresi ili arhitektonski karavani počeli su prije 17 godina u Ljubljani, a Crna Gora je bila domaćin 2011. godine.

„Prema kolašinskoj arhitekturi imam posebnu emociju jer sam učestvovao u projektima, koji su od varoši napravili grad. Dovoljno izazova nudi i Herceg Novi sa svojom okolinom. Vaša obaveza je da kroz kreativne radionice, date doprinos razvoju arhitektonske i urbanističke misli.“ – poručio je Popović studentima na otvaranju kongresa.

Emra Alihodžić Jašarović, član mentorskog tima sa Aritektonskog fakulteta u Podgorici, kazala je da će se učesnici baviti efemernom arhitekturom.

Mentorski tim je u dva grada, kinetičkim pristupom arhitekturi, izabrao tri teme Kongresa.

„Prva tema ispituje granice kao svojevrstan antropološki i društveni fenomen. Timovi će u okviru radionica definisati granični prostor kao kontakt, dodir, događaj, imaginaciju, mit, priču, umjetnički doživljaj... Druga tema je voda kao prostor intervencije. Treća tema će obraditi memorijske vrijednost mjesta, jer putem kojim ćemo proći prije su prošli jedrenjaci, čobani, turisti, mrki medvjedi, kruzeri, biolozi. Svaka deformacija u prostoru je učitani kod, trag nomada. Kada smo na tom tragu, onda znamo sve i o našim prethodnicima.“ - rekla je Alihodžić Jašarović.

Zajedno sa Miljanom Zeković, Sanjom Paunović, Zdravkom Delibašićem – Belijem, Anom Dobrašinović, Markom Radonjićem i Markom Stijepčevićem, ona je član Mentorskog tima Kongresa studenata arhitekture.

Preko 80 učesnika Kongresa sa prostora bivše Jugoslavije, pozdravio je i Milosav Bulatović, predsjednik Opštine Kolašina.

Bonus video: