Traže 1,6 miliona za vilu "Medin"

Narodna banka Jugoslavije postala je vlasnik luksuznog zdanja nakon nacionalizacije poslije Drugog svjetskog rata...
247 pregleda 0 komentar(a)
vila Medin, Foto: Privatna arhiva
vila Medin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.10.2016. 18:25h

Narodna banka Srbije traži od Opštine Budva više od 1,6 miliona eura, na ime nacionalizacije nekadašnjeg odmarališta bivše Službe društvenog knjigovodstva (SDK) Jugoslavije u Starom gradu.

Odmaralište se nalazilo u nekadašnjoj vili Medin , najluksuznijem zdanju u Starom gradu koje je Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata nacionalizovala od starobudvanske porodice.

Vlasnik je postala Narodna banka Jugoslavije, a u vili su godinama ljetovali službenici SDK-a.

Uslijedila je, međutim, nova nacionalizacija, pa je vlasnik postala Opština Budva, odnosno radna organizacija “Stari grad“.

Zgrada godinama nije u upotrebi, iako se nalazi u samom srcu Starog rada.

Vila Medin izgrađena je 1939. i bila je moderno odmaralište koje je raspolagalo sa 22 sobe i 38 kreveta.

“Narodna banka Srbije, zahtijeva od kotorskog Osnovnog suda, pred kojim se vodi spor, da utvrdi da, kao pravni sljedbenik SDK-a u Srbiji..., na osnovu rješenja o eksproprijaciji Opštine Budva... od 5. novembra 1988. godine, ima pravo da mu tužena Opština Budva, kao pravni sljedbenik korisnika eksproprijacije... isplati naknadu za eksproprisanu katastarasku parcelu... u iznosu od 1.648.483,64 eura“, piše u godišnjem izvještaju Sekretarijata za pravnu zaštitu Opštine Budva.

Do sada je sprovedeno vještačenje geodetske i građevinske struke, a na izvještaje je prigovorila Opština Budva. Opština je uložila prigovor zastarjelosti potraživanja, kao i da je tužbeni zahtjev previsoko postavljen.

Protiv Opštine Budva vodi se više od 100 raznih sudskih sporova, koji su ukupno ”teški” nevjerovatnih 55 miliona eura.

To je najveće breme sa kojim se suočava gradska uprava, jer su brojni sudski sporovi, tokom minulih godina završavali negativno po Opštinu.

Zbog toga su se milioni eura izlivali iz opštinske kase, a račun grada često je bio u blokadi.

Da su tužbeni zahtjevi ozbiljna prijetnja za finansijsko funkcionisanje, jasno je naveo i revizor u izvještaju o reviziji završnog računa za 2015.

Bonus video: