Traže zaštitu države: 15 godine ne mogu do svojih poslovnih prostora

Kupci tvrde da se investitor Nedžib Kačar koristio zloupotrebom procesnih prava
705 pregleda 3 komentar(a)
zgrada, Podgorica, Foto: Luka Zeković
zgrada, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2018. 16:55h

Kupci poslovnih prostora u nezavršenoj zgradi iza podgoričkog Osnovnog suda više od deceniju ne mogu ubilježiti kupljene objekte na svoje ime i zbog toga su juče zatražili zaštitu države.

Tvrde da se investitor Nedžib Kačar koristio zloupotrebom procesnih prava, čime im onemogućava da ostvare svoja prava.

“Vijesti” danima nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Kačarom.

Na pitanja nijesu odgovorili ni iz Glavnog grada, čija Direkcija za imovinu navodno posjeduje dio nezavršenih poslovnih prostora.

Kupci traže od države zaštitu, nakon što je juče stopirana javna prodaja poslovnih prostora u toj zgradi.

Prodaja je bila zakazana preko javnog izvršitelja.

Jedan od kupaca, advokatica Tatjana Pavličić, podnijela je zahtjev za izuzeće postupajućeg izvršitelja.

„Izjavila sam prigovor Osnovnom sudu radi nedopuštenosti izvršenja na toj imovini, o čemu sud do danas nije odlučio. Kako sud nije odlučio o nedopuštenosti izvršenja, podnijela sam zahtjev za izuzeće izvršitelja“, kazala je Pavličić.

Pojasnila je da investitor godinama nije završavao spornu zgradu, pa su kupci zaštitu prava tražili pred podgoričkim Osnovnim sudom. Tvrdi da se je predmet trenutno u Višem sudu, jer je na presudu Osnovnog uložena žalba.

Pavličić je kazala i da je njen pravni prethodnik u januaru 2000. zaključio Ugovor o kupovini poslovnog prostora u izgradnji i platio ga preduzeću za izgradnju Podgorice, koje je kasnije pravnim poslovima prenijelo sva prava i obaveze na Pešter banku i Nedžib Kačara.

„Takođe, po osnovu Ugovora o kupoprodaji poslovnog prostora u izgradnji u ‘MOC Centru’, Čedomir Radičević, Budimir Perišić, Milan Perišić, Ivan i Vaso Zuber, Sava Popović, Mladen Kuzman, i Blažo Šaban su uplatili sredstva i finansirali izgradnju poslovnih prostora“, kazala je Pavličić.

Ugovorima je, kako je istakla, bilo precizirano koje će poslovne prostore i u kojoj kvadraturi ugovorne strane dobiti u novoizgrađenom objektu.

“Pešter banka i Kačar su pravnim poslovima preuzeli sva prava i obaveze prema kupcima poslovnih prostora, i obavezali se da će finansirati cjelokupnu izgradnju objekta. Kasnijim Ugovorom o poravnanju od 17.01.2002., Kačar je preuzeo sva prava i obaveze prema kupcima, i 2003. se počelo sa izgradnjom. Kako se zastalo sa izgradnjom i finalizacijom objekta, na inicijativu kupaca, sa Kačarom su krajem 2007. potpisani ugovori o sufinansiranju završnih radova, a stranke su “saglasno konstatovale koliko je do tog dana uloženo sredstava na ime grubih građevinskih radova, definisana je površina i broj određenog poslovnog prostora po projektu“.

Investitor Kačar, istakla je Pavličić, sve vrijeme se koristio zloupotrebom procesnih prava, pa je u istom predmetu pokušao sam sebi da oduzme poslovnu sposobnost, zatim je mijenjao adrese i onemogućavao dostavljanje akata od strane suda, pa se istom pismena dostavljaju preko oglasne table.

“Prijavljivao je kupce poslovnih prostora za krivična djela, a te prijave je tužilaštvo odbacilo. Također, ovlašćeno lice ispred Pešter banke je pred Osnovnim sudom u Nikšiću dostavljalo falsifikovane ugovore, sve sa jednim ciljem da izbjegne svoje obaveze koje ima prema kupcima”, navela je Pavličić.

Boje se da će ostati bez vrijedne imovine

Kupci su naglasili da posjeduju urednu dokumentaciju, odnosno Ugovor o kupoprodaji poslovnih prostora u izgradnji, koji su izgrađeni do stepena grubih građevinskih radova, a da su se u postupku javne prodaje kao učesnici prijavila tri potencijalna kupca.

“Objekat se nalazi u strogom centru Podgorice na veoma atraktivnoj lokaciji u neposrednoj blizini najznačajnijih ustanova, dva fakulteta, najvećeg Osnovnog suda u Crnoj Gori, a kroz postupak izvršenja, zloupotrebom zakona, i zbog pasivnog držanja državnih organa možemo ostati bez veoma vrijedne imovine za koju smo isplatili veoma visoke novčane iznose”.

Bonus video: