Turcima prijava zbog "pumpanja" blata u more

Zagađivaču prijeti novčana kazna od 2.000 eura
4353 pregleda 14 komentar(a)
Zagađenje juče u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Zagađenje juče u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Komunalna inspekcija Opštine Tivat utvrdila je da je zagađenje mora juče ujutro u Donjoj Lastvi prouzrokovano izlivanjem blatnjave vode sa gradilišta velike stambene zgrade u tom naselju, a čiji je investitor firma AICC Construction iz Podgorice.

Shodno opštinskoj Odluci o vodama, protiv te firme iza koje stoje turski investitori, podnijeta je prekršajna prijava, a zagađivaču prijeti novčana kazna od 2.000 eura.

More u naselju Donja Lastva u Tivtu ponovno je juče ujutro bilo prekriveno velikim mrljama od ogromnih količina vode pomiješane sa zemljom i blatom, a koja se u more uliva kroz jedan od ispusta atmosferske kanalizacije.

Takvi incidenti već su se u nekoliko navrata događali u akvatorijumu pod lastovskom rivom i šetalištem. Pretpostavljalo se da je uzrok i ovog zagađenja blato i zamuljana voda koja se u odvode atmosferske kanalizacije namjerno ispumpava sa nekog od više aktivnih gradilišta velikih stambenih objekata u ovom dijelu Lastve, a što se nakon inspekcijskog nadzora pokazalo kao tačno.

Iako nije riječ o ispuštanju vještačkih štetnih materijala u more, ipak se radi o zagađenju životne sredine jer blato i mulj koji ovako dospijevaju u more, bukvalno “guše” ribe i druge morske organizme koji ne mogu disati u tolikoj kolicini mulja, a on prekriva i sve alge koje rastu na morskom dnu i sprijecava im kontakt sa sunčevom svjetloscu bez koje ni morska flora ne može živjeti.

Bonus video: