Turista više samo u tefterima nadležnih

Na Žabljaku tvrde da je gostiju i za trećinu manje nego lani, u Turističkoj organizaciji ističu bolju posjećenost
10185 pregleda 21 komentar(a)
Još nema gužvi: Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Još nema gužvi: Žabljak, Foto: Obrad Pješivac

Iako u Turističkoj organizaciji (TO) Žabljak tvrde da je turista više nego lani, u gradu podno Durmitora vlada nepodijeljeno mišljenje - da je gostiju znatno manje.

Dok Žabljačani koji praktično žive od turizma glavoboljaju zbog, kako tvrde, i do 30 odsto manje turista, što je vidljivo i golim okom, i strahuju od predstojećeg špica sezone, direktorica TO Žabljak Vanja Krgović Šarović ističe da je turista više nego prošle godine za 11 procenata.

“Uporedni podaci za prošlu i ovu godinu za prvu polovinu jula pokazuju da je posjećenost bolja za 11 procenata. Tako je i kada je riječ o naplati boravišne takse koja je u maju porasla za 60,7 odsto u odnosu na taj mjesec prošle godine, a u junu za 14 procenata. Do 17. jula ove godine, po tom osnovu naplatili smo 5.117 eura, dok je za cijeli jul prošle godine naplaćeno 5.173 eura“.

Da je sezona bar zasad podbacila, tvrde u NVU “Turističko udruženje Žabljak“. Predsjednik Živko Taušanović ističe da se “golim okom” vidi da je turista manje u privatnom smještaju, ali i hotelima i restoranima.

“Procjenjujemo da je sezona lošija za oko 30 posto od prošlogodišnje, kada su, kao i ovog puta, bili loši vremenski uslovi. Nijesu problem cijene. Plašim se da su platežno bolji gosti našli druge destinacije. Ovog ljeta izostali su i tranzitni gosti, ali je zato izletnički turizam uzeo maha, od čega na Žabljaku, niko nema koristi”, kazao je Taušanović za “Vijesti”. Sa njim je saglasan i Miraš Vuković, vlasnik ugostiteljskog objekta “Oro”.

“Ove godine nema ‘dnevnih gostiju’, onih koji dođu i odmor nađu u lokalima. To se pokušava nadoknaditi u večernjim časovima, ali je u ukupnom lošije i do 30 odsto. Iz medija vidimo i čujemo da je identično i u Hrvatskoj. Masovni turizam je velika prijetnja. Moramo poštovati prostorni plan - da Žabljak ima 12 do 15.000 kreveta. Ovom je dodatno doprinijelo loše vrijeme, a svemu je dominantan doprinos dao veliki broj vikendica sagrađenih isključivo u komercijalne svrhe. To na uštrb hotela koji su izgubili dobro platežne goste”.

Mina Šamšal, vlasnik auto-kampa “Mlinski potok” i rafter Dane Novosel kažu da se njihovi bilansi poklapaju sa prošlom godinom.

Na Žabljaku je opšteprihvaćen stav da na turističku posjetu utiče nedostatak velikih hotela. “Planinka” i “Jezera” odavno ne rade, “Durmitor” je srušen i tek treba da bude izgrađen novi, a od starih hotela jedino radi renovirani “Žabljak”.

“Prijestonica zimskog turizma” koja godinama unazad znatno više turista dočeka ljeti zbog obilja prirodnih ljepota, još nema ni autobusku stanicu.

Problematično je i što je, uprkos deceniju starim obećanjima da će biti izmještena, benzinska pumpa i dalje praktično u centru grada, zbog čega se stvaraju velike gužve, a predstavlja i opasnost u odvijanju saobraćaja.

Veliki broj autobusa i gužve na mostu na Tari i Crnom jezeru praktično ne donose nikakvu korist ni lokalnoj upravi, ni turističkoj privredi i predstavljaju samo privid o dobroj sezoni. Riječ je o turistima koji na Žabljaku provedu nekoliko sati, obiđu Crno jezero i plate ulaznicu u Nacionalni park “Durmitor”, što je prihod države.

Fali kuvara i konobara, ali i znanja stranih jezika

Vanja Krgović Šarović ističe da je u ugostiteljstvu deficit kuvara i konobara, a nedostaje i kvalitetne usluge zbog nepoznavanja stranih jezika.

Ona kaže da je značajno smanjeno sivo tržište i da je izdato 308 rješenja za rad u privatnom smještaju.

Dodaje da je u zamahu broj izletničkih turista što ne ulazi u kategoriju turističke posjete, jer se u tom pravcu ne naplaćuje boravišna taksa.

“Novinu u turističkoj ponudi predstavlja električni autobus, prvi u Crnoj Gori. Organizovali smo brojne manifestacije kojih će biti i u narednim danima ljeta”.

Bonus video: