Tužili Opštinu Berane i Vladu zbog groblja

Odbor Islamske zajednice ne želi da komunalno preduzeće u Beranama upravlja grobljem i “određuje pravila ponašanja”.
4390 pregleda 7 komentar(a)
Džamija i groblje u Beranama, Foto: Arhiva Vijesti
Džamija i groblje u Beranama, Foto: Arhiva Vijesti

Nakon što je Skupština opštine Berane na jednoj od posljednjih sjednica usvojila Odluku o održavanju i upravljanju grobljima, Odbor islamske zadjenice u tom gradu zatražio je da se odloži njena primjena i da islamskim grobljem na Jasikovcu ostane da upravlja Islamska zajednica. Njihovu privremenu mjeru koju su predložili Osnovnom sudu u Beranama polovinom oktobra, taj sud je odbacio iz razloga nenadležnosti, ali su oni istog dana podnijeli tužbu protiv Opštine Berane, Vlade Crne Gore i JP Komunalno Berane, tvrdeći da su oni vlasnici nepokretnosti.

“Ta tužba je predata strankama na odgovor i od trenutka kada je dobiju teče rok za njihove žalbe. Šta će poslije toga biti, da li će tužba biti odbijena ili pokrenut sudski postupak, to sada ne možemo znati”, rečeno je “Vijestima” u Osnovnom sudu u Beranama.

Islamskim grobljem u Beranama do sada je gazdovao Odbor Islamske zajednice Berane, a tom odlukom, upravljanje grobljima u gradu treba da pređe u nadležnost komunalnog preduzeća. Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić (SNP) rekao je da Opština samo sprovodi zakon koji su donijeli Vlada i državni parlament, odnosno vladajuća većina u kojoj participira i Bošnjačka stranka.

“Zašto se oni nama uopšte obraćaju na ovaj način. Neka se obrate Vladi, državnom parlamentu i njihovim ministrima. Neka promijene Zakon i onda ćemo i mi povući odluku lokalnog parlamenta koju smo bili po tom zakonu dužni da donesemo”, kazao je Šćekić. Predsjednik Odbora Islamske zajednice u Beranama Rifat Ličina ocjenjuje da će od situacije koja je nastala štetu imati samo lokalna samouprava. On tvrdi da neće dozvoliti nikom, odnosno direktoru JP “Komunalno” Savu Vučetiću da upravlja islamskim grobljem i da, kako kaže, “uređuje pravila ponašanja na tom groblju”.

“Nema u toj odluci nigdje da se pominju islamski običaji i izrazi. Moja poruka je da mi veoma dobro upravljamo našim svetinjama i grobljima. Naše mezarje je jedno od najljepše uređenih i neće njime upravljati Savo Vučetić”, rekao je Ličina.

On je dodao da je Berane opština sa malim brojem pripadnika islamske vjere i da nije trebalo da bude među prvima koja primjenjuje ovakvu odluku.

Direktor JP “Komunalno” Savo Vučetić naglašava da se sve radi u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti i da je Komunalno preduzeće u razgovorima sa predstavnicima IZ izričito naglasilo da nema namjeru, niti će bilo čim povrijediti običaje, obrede i tradiciju muslimanskog naroda u pogledu sahranjivanja.

“Ponudili smo im da oni predlože dva ili tri radnika muslimanske vjeroispovjesti koji će raditi na održavanju i uređivanju groblja, odnosno po potrebi raditi i poslove oko sahranjivanja. Naglašavam da je Odluka o održavanja istih grobalja donijeta 2003. godine, kada je Opština Berane donijela i Odluku o proširenju Islamskog groblja”, rekao je Vučetić.

Prema njegovim riječima, u periodu između 2006. i 2008. godine Islamsko groblje je nezakonito uknjiženo na Islamsku zajednicu. “Kada sam preuzeo dužnost direktora Komunalnog preduzeća, znajući da postoje Odluke o grobljima koje nisu sprovedene, pokrenuli smo postupak za vraćanje nezakonito uknjiženog zemljišta, i ono je odlukom Katastra vraćeno ponovo Komunalnom preduzeću”, kaže Vučetić.

On dodaje da je u razgovorima sa predstavnicima IZ i pojedinim uglednim građanima islamske vjeroispovijesti zamoljen da odloži sprovođenje Odluke o održavanju i upravljanju grobljima, “što sam ja u skladu sa dobrim međuljudskim, međunacionalnim i međuvjerskim odnosima, i prihvatio”.

“Sada nas, međutim, Zakon o komunalnoj djelatnosti, koji je usvojen u državnom parlamentu i Odluka lokalne samouprave obavezuju da sprovedemo u djelo Odluku o održavanju i upravljanju grobljima. Ovakve odluke već odavno se sprovode u drugim crnogorskim gradovima i našim susjednim, sjevernim opštinama kao što su Bijelo Polje i Pljevlja, tako da nema nikakvog razloga da se ne sprovodi i u Beranama”, rekao je Vučetić.

Na lične prozivke kaže da ne želi da reaguje i da ne želi da povrijedi “ni riječju, a kamoli djelom bilo čija vjerska osjećanja”.

Advokat Odbora IZ Berane Velija Murić izjavio je da imovinsko-pravni odnosi u vezi sa spornim parcelama nijesu raspravljeni na pravi način i da se opštinskom odlukom “ušlo u zonu vjerskih prava na štetu muslimanskog naroda u Beranama”.

Ličina: Uložili smo 150.000 eura, a oni ništa, a hoće da upravljaju

Ličina dodaje da islamskim grobljem u Pljevljima upravlja komunalno preduzeće, zbog toga što ga je ono i uredilo, kao i jednom parcelom u Bijelom Polju.

“Da su oni 2003. godine tu parcelu u Beranama uredili kako treba, mi danas ne bismo imali ništa da tražimo. Ali mi smo uložili 150.000 eura i oni sada hoće da upravljaju grobljem. To neće moći. Ovaj zakon još je velika nepoznanica”, tvrdi Ličina.

On dodaju da Odbor u Beranama ima maksimalnu podršku IZ Crne Gore i najavljuje za sljedeću sedmicu održavanje Sabora IZCG u Beranama.

Šćekić: Nećemo dozvoliti bilo kakve manipulacije

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić naglašava da se Opština i Komunalno preduzeće ni na koji način ne namjeravaju miješati u potpunu slobodu vjerskih obreda i da ne žele da se bilo ko u Beranama osjeti diskiminisanim.

On tvrdi da čitava situacija poprima političke dimenzije i da se želi zloupotrijebiti u političke svrhe.

“Mi nećemo dozvoliti da se u Beranama stvara negativna atmosfera i da se sa ovim problemom manipuliše u predizborne svrhe, kako to, izgleda, nekom odgovara”, smatra Šćekić.

Bonus video: