U 2013. ukraden 101 automobil, "golfovi" česta meta

Navodi se da u nekim slučajevima počinioci tog krivičnog djela upravljajući ukradenim vozilom izazovu sabraćajnu nezgodu, nakon čega pobjegnu sa lica mjesta
4 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2014. 12:26h

U Crnoj Gori je u 2013. godini ukradeno 101 vozilo, a Uprava policije je od tog broja, vlasnicima vratila 63.

Kako su agenciji Mina kazali iz Uprave, nadležni intenzivno tragaju za ostalim vozilima, uz konsultacije sa nadležnim državnim tužiocem.

"Preduzimaju se intenzivne aktivnosti u sklopu kojih se provjerava teren, vještačenja vozila kod kojih se sumnja da su falsifikovani brojevi šasije i motora, i vještačenja dokumentacije vozila za koju se sumnja da može biti predmet falsifikovanja. Takođe obilaze se i otpadi sekundarnih sirovina, u cilju pronalaženja djelova vozila koji eventualno mogu poticati od ukradenog vozila", rekli su iz policije.

Kako su naveli, statistika pomenutih krivičnih djela ukazuje da je broj tih krivičnih djela manji u tekućoj godini u odnosu na proteklu, kada je počinjeno 113 pomenutih krivičnih djela.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine koja se odnose na motorna vozila, dodali su, najčešće se prijavljuju krivična djela krađa, teška krađa i oduzimanje vozila.

"Prilikom krađe počinioci najčešće koriste okolnosti – kada je vozilo otključano, pronalaženje ključa vozila u kontakt bravi i slično, dok kod teških krađa počinioci najčešće podesnim sredstvima djeluju na bravu vrata vozila ili stakla na vratima vozila, kako bi ušli u vozilo", pojasnili su iz Uprave.

Prema njihovim riječima, najčešće se kradu vozila marke "volkswagen", tipa "golf II" i "golf III".

"Kod krivičnog djela oduzimanje vozila kod počinioca koji protivpravno oduzme tuđe motorno vozilo postoji namjera da se vozilo upotrijebi za vožnju. U takvim slučajevima počinioci najčešće poslije protivpravnog oduzimanja tuđeg vozila ga ostavljaju na mjestu van saobraćajnica, ali policijski službenici pretregama terena uspjevaju da pronađu takva vozila i vrate ih vlasnicima", naveli su iz policije.

Navodi se da u nekim slučajevima počinioci tog krivičnog djela upravljajući ukradenim vozilom izazovu sabraćajnu nezgodu, nakon čega pobjegnu sa lica mjesta.

"Ali ih policijski službenici nakon izvršenog uviđaja brzo pronađu i procesuiraju prema nadležnom državnom tužiocu", zaključili su iz Uprave policije.

Bonus video: