U Budvi, Kotoru i Herceg Novom složni: Spriječiti usvajanje Zakona

Gradonačelnici primorskih opština pozvali su poslanike da ne prisustvuju sjednici Skupštine
51 pregleda 11 komentar(a)
Dragan Krapović, Vladimir Jokić, Stefan katić, Foto: Zoran Đurić
Dragan Krapović, Vladimir Jokić, Stefan katić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.09.2017. 17:52h

Predsjednici tri primorske opštine (Budve, Kotora i Herceg Novog), pozvali su danas poslanike Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici Skupštine na kojoj će se glasati o predlogu Zakona o planiranju prostora i izgradnji.

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović kazao je da bi Predlog zakona doveo do centralizacije, te da može da rezultira posljedicama po čitavo društvo, pogotovo primorje i u finalne pohare resursa.

On je kazao da neki investitori žele da zauzmu i privatizuju lokacije i da bi nakon toga bilo svejedno ko će biti na vlasti - resursi će biti u privatnim, a ne u rukama građana.

Krapović je rekao da je ovaj zakon u suprotnosti sa Zakonom o eskproprijaciji, Zakonom o lokalnim samoupravama, Ustavom, ali i međunarodnim propisima i da je neophodno da se povuče iz procedure.

Na pitanje na koji način planiraju da spriječe usvajanje zakona, Krapović je rekao da će pozvati političke subjekte da se ne pojave na glasanju u skupštini. On je rekao da su razgovarali sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma (MORT), slali primjedve, ali da su ostali bez odgovora.

“Nemamo formalne mehanizme kojim bi spriječili usvajanje zakona. Opštine, ukoliko se usvoji zakon, više neće postojati”, naglasio je Krapović.

I predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić saopštio je da su sve tri opštine dale primjedbe i jasno ukazale na neustavnost i nezakonitost ovakvog predloga.

“Niti jedna od primjedbi nije usvojena. Namjera je centralizacija - ukidaju se zakonom lokalna planska dokumenta, iz procesnog odlučivanja o sudbini prostora isključuju se građani”, saopštio je Jokić.

On je naglasio da će se ovim rješenjem ugroziti status Kotora na Uneskovoj listi i da građani osnovano strahuju da će im biti ugroženo pravo na uživanje svojine.

Jokić je pozvao poslanike Bošnjačke stranke, HGI i albanskih partija, pogotovo one sa primorja, da ne daju legitimitet ovom zakonu.

Predsjednik Opštine Herceg Novog Stevan Katić ukazao je da se predlaganjem zakona “vraćamo u 1948. godinu”, a da opštine postaju mjesne zajednice i gube nadležnosti za planiranje prostora.

“Ovo je presedan i protivno Evropskoj povelji o lokalnimk samoupravama. Ovakav predlog ne postoji nigdje u Evropi i regionu”, istakao je Katić.

On je ocijenio da je ovakav predlog nastavak centralizacije, kojom se lokalnim samoupravama vezuju ruke, dodavši da opštine na saglasnost pojedinih Vladinih resora ionako čekaju mjesecima.

“Vjerovatno postoje interesi i obećanja vlasti investitorima, pa im je ovo najlakši put da dođu do cilja”, zaključio je Katić. On je apelovao i da se usvajanje zakona odloži dok se ne dođe do koncenzusa.

Bonus video: