Perović: Ako neko kaže da su ovi manastiri i crkve crnogorske, mi kažemo pa nego što su nego crnogorske

Na Ćipuru se okupila grupa građana, a kako kažu njihovi predstavnici, okupili su se da bi bili sigurni da će biti ispoštovan dogovor da litije neće biti
71498 pregleda 913 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2020. 01:16h

U više crnogorskih gradova i danas su održavane litije i molebani povodom usvajanja Zakono o slobodi vjeroispovijesti.

U Cetinjskom manastiru moleban je služio vladika Metodije.

Moleban u Cetinjskom manastiru
Moleban u Cetinjskom manastiru(Foto: Savo Prelević)

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović pozvao je "braću koja su juče išla drugim ulicama da im se pridruže u borbi za bolju i pravednu Crnu Goru".

Moleban u Cetinjskom manastiru
Moleban u Cetinjskom manastiru(Foto: Privatna arhiva)

"Nema nama molitve bez vas", poručio je Perović.

Moleban u Cetinjskom manstiru
Moleban u Cetinjskom manstiru(Foto: Savo Prelević)

On je kazao da će prva litija na Cetinju biti zajedno sa njima.

"Od kad postoje ljudi uvijek su postojala naročita mjesta i naročiti dani za molitve Bogu. Zato je Ivan Crnojević ovu svoju Zetsku državu utemeljio na kamenu Cetinjskog manastira. Od kada postoji naša država Crna Gora i ona srednjovjekovna Zeta i prije toga antička Duklja, uvijek se znalo šta je čije. Pa čak i oni koji nijesu imali skupštine i izbore i ustave, nikad se nijesu usudili da imovinu crkvenu pripisuju sebi. I ako se danas borimo za našu Crnu Goru i ako hoćemo da nam ona bude najbolja i u njoj vladaju najbolji zakoni, onda se bunimo što je nekom danas palo na pamet da uradi nešto što niko nije prije njih uradio, od gospodara Zete i Crne Gore. Ako neko kaže da su ovi manastiri i crkve crnogorske, mi kažemo pa nego što su nego crnogorske. A isto tako znamo da nijesu pale s neba. Samo ludi čovjek misli da istorija počinje i završava s njim", kazao je Perović.

Preko puta Cetinjskog manastira, na Ćipuru, okupila se grupa građana.

Oni su se, kako su kazali njihovi predstavnici, okupili da bi bili sigurni da će biti ispoštovan dogovor da litije neće biti.

Cetinje
Na Ćipuru se okupila grupa građana(Foto: Savo Prelević)

Između manastira i crkve na Ćipuru bila je grupa policajaca.

Građani su se mirno razišli i iz manastira i ispred crkve na Ćipuru.

Na Cetinju je juče održana šetnja protiv litije koja je bila najavljena u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Mitropolija crnogorsko-primorska je takođe juče uvažila sugestiju Uprave policije i poručila da litije na Cetinju zasad neće biti održavane.

Litije i molebani u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti se od Božića održavaju četvrtkom i nedjeljom.

Moleban i litija u Nikšiću, Dimitrije: Velika je radost i ljubav doći u grad Svetog Vasilija

Nakon molebana u hramu Svetog Vasilija Ostroškog održana je litija u Nikšiću koja je prema riječima organizatora najbrojnija do sada.

Nikšić, litija
Sa litije u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Na Trgu se okupljenim vjernicima obratio episkop zahumsko hercegovački Dimitrije koji je kazao da je velika čast i blagoslov biti sa narodom u večerašnjoj litiji.

Episkop Dimitrije
Dimitrije(Foto: Svetlana Mandić)

Prema njegovim riječima velika je radost i ljubav doći u grad Svetog Vasilija.

Nikšić, litija
Sa litije u Nikšiću(Foto: Bojana Tomić)

"Došao sam ovdje da se naučim nečemu. Vi ste poslanica Božija, vi ste poslanica napisana ne mastilom i na papiru, nego vi narode Božiji, vaša vjera, ova crkva, ovdje je poslanica napisana u srcima svih vas. Ko je pametan i mudar ćuti i uči iz ovog proročkog glasa Božijega koji se odašilje od vaših srdaca. Ta vaša srca su zalog boljitka, zalog našeg preporoda", kazao je Dimitrije.

Nikšić, litija
Sa litije u Nikšiću(Foto: Bojana Tomić)

Kako je istakao ovim litijama žele pravdu za sve ljude svih ideoloških, nacionalnih i vjerskih opredjeljenja.

Nikšić, litija
Sa litije u Nikšiću(Foto: Privatna arhiva)

"Ovo su litije koje samo dobro mogu donijeti ovoj državi, tako da oni koji govore da su one protiv varaju se, jer ovaj narod i vi svi svjedočite da ste puni ljubavi i da želite da svi uđu u istinu i radost Gospoda", poručio je episkop zahumsko hercegovački.

Litija u Nikšiću
Sa litije u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Pljevlja: Pantić za nedjelju najavio najamasovniju litiju uoči "našeg najvećeg prosvetitelja i učitelja Svetog Save"

Više hiljada Pljevljaka učestvovalo je večeras u litiji ulicama grada iskazujući na taj način protest protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Litiju kojoj je prisustvovalo više hiljada građana predvodio je vladika Mileševske eparhije Atanasije Rakita.

Atanasije je predhodno služio moleban u crkvi Svete Petke.

Litija u Pljevljima
Litija u Pljevljima(Foto: Goran Malidžan)

Kod zgrade Opštine Pljevlja, sveštenik Borivoje Pantić pročitao je današnje saopštenje Episkopskog savjeta u Crnoj Gori.

Pantić je za nedjelju najavio najamasovniju litiju uoči kako je rekao "našeg najvećeg prosvetitelja i učitelja Svetog Save".

Litija u Pljevljima
Litija u Pljevljima(Foto: Goran Malidžan)

"Nakon molebana i litije naša crkva je odlučila da toga dana pošto su nas istjerali iz hramova ispred crkve Svete Petke napravimmo svečanu akademiju povodom proslave Svetog Save. Pozivamo vas da ta nedjelja bude najmasovnija i da blagoslov Svetog Save bude ne samo uz nas koji dolazimo u hramove nego i uz one koji žele da ga protjeraju iz Crne Gore", rekao je Pantić.

Odbor za odbranu svetinja pozvao je građane da u još većem broju prisustvuju litijama jer kako je navedno u saopštenju "borba za odbranu svetinja nije pri kraju i tek počela".

Litija u Pljevljima
Litija u Pljevljima(Foto: Goran Malidžan)

"U svakom trenutku moramo biti spremni na to da će vlast na sve načine pokušati da razbije naše litije, što je i do sada bezuspješno činila. Posebno moramo voditi računa o tome da nas svaku noć bude sve više. Samo brojnošću i istrajnošću možemo natjerati odnarođenu vlast da povuče diskriminatorski zakon koji je unio nemir i smutnju u svaku pravoslavnu porodicu i u cijelu Crnu Goru. Srpska pravoslavna crkva nikada u svojoj osmovjekovnoj istoriji nije bila ni protiv koga, već je kroz sve vjekove bila zaštitnica obespravljenog naroda i utješiteljka u svakoj nevolji. Cijeli grad Pljevlja nastao je na manastirskoj zemlji i umjesto da u 21. vijeku država sa Crkvom vodi dijlog o povraćaju crkvene imovine, država je odlučila da otme Crkvi jedino i najsvetije što joj je ostalo, a to su crkve i manastiri", navodi se u saopštenju Odbora.

Litija u Pljevljima
Litija u Pljevljima(Foto: Goran Malidžan)

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja pozivao je odbornike vladajuće koalicije u Pljevljima koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS) da se uzdignu iznad partijskih direktiva i sa svojim narodom stanu u redove za odbranu svoje Crkve.

"Sa žaljenjem smo primili informaciju da nećete prisustvovati sjednici Skupštine Opštine Pljevlja koja je sazvana na inicijativu građana povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Gospodo odbornici iz vladajuće koalicije, ovim činom ste pokazali da ste partijski robovi i da ste stali u odbranu onih koji su zaratili sa Crkvom Hristovom. Ovim činom navlačite prokletstvo na sebe i svoje porodice. Iskreno se nadamo da ova vaša odluka o bojkotu nije konačna i da će dio vas prisustvovati sjednici 28. januara i svojim učešćem u raspravi stati u odbranu Srpske pravoslavne crkve", navodi se u saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

Litija u Baru: "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija"

Građani i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske došli su iz Sutomora u Bar da se pridruže litiji u tom gradu.

Bar, litija
Litija u Baru(Foto: Privatna arhiva)

Dio učesnika je na ulazu u Bar je skandirao "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija".

Pejić: Mitropolit Amfilohije je molio samo jedan amandman da se ubaci u zakon

Liitiji u Bijelom Polju koja je večeras poslije molebana krenula iz ckrve svetih apostola Petra i Pavla do crkve svetog Nikole u Nikoljcu, pridružili su se građani koji su jutros u 6.30 časova krenuli iz manastira Bliškovo, udaljenog od Bijelog Polja 50 kilometara.

Pored njih građani su pješice u pristizali iz Majstorovine, Grančareva, Zatona i drugih sela bjelopoljske opštine.

Bijelo Polje, litija
Sa litije u Bijelom Polju(Foto: Jadranka Ćetković)

Protojerej Zoran Bubanja, koji predvodio litiju iz Bliškova, kazao je da je "ovo jedno veliko bogougodno djelo vjernika ovog kraja, koji na ovaj način izražavaju žrtvenu ljubav prema Gospodu i svojim svetinjama".

"Vjernici su se odlučili da na ovaj veliki i zahtjevan fizički poduhvat u slavu našeg Gospoda i spasa Isusa Hrista, kome se zajedno molimo da nas ukrijepi da izdržimo do kraja u odbrani svojih svetinja", kazao je Bubanja.

Protojerej stavrofor Darko Pejić je u besjedi poslije molebana istakao da će vjernici molitvama Presvete Bogorodice zajedno podnijeti ovo iskušenje koje nije malo.

"Ništa gore nema nego kada neko u ime zakona čini. Ono veče kada je usvajan ovaj bezakoni zakon molio je mitropolit Amfilohije samo jedan amandman da se ubaci u taj zakon, u kojem bi pisalo da onaj ko želi da ospori imovinu crkve, najprije to uradi sudskim putem, pa onda da se upiše na vlasnika ili nosioca prava. A ne, kako je predviđeno ovim zakonom, da instititucija koja je pod upravom Vlade, odnosno katastar, uknjiži svu imovinu na državu, a poslije da crkva dokazuje da to nije tako", kazao je Pejić.

On je poručio da "ako država nema povjerenja u sudove, u šta onda mi da se uzdamo i koga da slušamo, osim u Boga?", podsjećajući na riječi naroda koji je govorio "ne boj se nikoga do Boga".

Litije u Beranama i Andrijevici

Nekoliko hiljada građana Berana i ovog četvrtka, predvođeni crkvenim velikodostojnicima, prošetalo je u mirnoj litiji od centra grada do manastira Đurđevi stupovi.

Berane, litija
Sa litie u Berabama(Foto: Tufik Softić)

Policija je kao i ranije regulisala saobraćaj i omogućavala nesmetan prolazak na svim raskrsnicama.

Litiju je predvodio Nikola Knežević, obučen u crnogorsku narodnu nošnju, dok su za njim građani nosili veliki transparent sa natpisom "Berane je čvrste volje da sačuva bogomolje" koji je bio u znaku trobojke i crnogorskog i srpskog grba.

Nikola Knežević
Knežević(Foto: Tufik Softić)

I u Andrijevici je oko 2.000 građana, noseći transparent "Samo sloga svetinje spasava" prošetalo u litiji od mosta na rijeci Zlorečici dužinom čitave varoši, do hrama u parku na Knjaževcu, gdje je moleban služio episkop budimljansko- nikšićki Joanikije.

Litija, Andrijevica
Sa litije u Andrijevici(Foto: Tufik Softić)

Litije u Beranama i Andrijevici protekle su mirno, samo uz povike "Ne damo svetinje".

Litija i moleban i u Plužinama

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a nakon toga ulicama grada prošla je litija koju su predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit kijevsko-počajevske lavre Petar Petrić u pratnji velikog broja građana.

Petrić je kazao da je pred narodom u Crnoj Gori, ali i u ostalim zemljama gdje žive pravoslavni vjernici postavljen zadatak i "ispitanje da li su dostojni predaka", a oni danima pokazuju da jesu.

Plužine, litija
Litija u Plužinama(Foto: Svetlana Mandić)

Podsjetio je na riječi, kako je kazao, čudesnog vladara i mitropolita Crne Gore, Njegoša - "blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi".

"A dovijeka može da živi samo onaj koji je zapamćen i zapisan u knjizi života i u umu Božijem", kazao je Petrić i dodao da od nas zavisi hoćemo li biti oni za koje je Njegoš rekao da im tragovi smrde nečovještvom.

"Život je kratak. Nikada nemojmo dozvoliti da pokušamo Boga da obmaneno, da pokušamo s Bogom da se igramo, da kalkulišeno. Uvijek budimo ono što treba da budemo, crkva Božija. Gradeći svetinje, gradimo sebe, čuvajući svetinje čuvamo sebe", poručio je arhimandrit.

Litija i u Herceg Novom

Sveštenstvo i građani učestvovali su večeras na litiji i u Herceg Novom.

Galerija

Bonus video: