U igri Vujović i Edin Koljenović

Vujović bi radio na vraćanju pozicije nezavisnog regulatora Agenciji i njenom Savjetu, Koljenović bez komentara
113 pregleda 2 komentar(a)
Zlatko Vujović, Edin Koljenović
Zlatko Vujović, Edin Koljenović
Ažurirano: 31.08.2015. 19:11h

Predsjednik Centra za monitoring Zlatko Vujović ponovo se kandidovao za člana Savjeta Agencije za elektronske medije. Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, drugi kandidat je aktivista Građanske alijanse Edin Koljenović.

Koljenović nije htio ništa da komentariše dok “kandidatura ne bude zvanična”.

U programskim smjernicama za naredni mandat Vujović , između ostalog, navodi da bi nastavio sa insistiranjem da se formira Fond za medijski pluralizam uz dalji rad Fonda za podršku radio emiterima, da se poveća učešće sopstvene produkcije, da se rijaliti programi emituju nakon ponoći... Vujović bi, takođe, radio i na jačanju analitičkih kapaciteta AEM, kao i na vraćanju pozicije nezavisnog regulatora Agenciji i njenom Savjetu.

Vujović , koji je i u prethodnom mandatu obavljao funkciju člana Savjeta AEM je “Vijestima” kazao da mu je najbitnije da zadrži povjerenje nevladinih organizacija koje je predstavljao u prethodnom mandatu.

“Zastupao sam NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava i najvažnije mi je da zadržim njihovo povjerenje, odnosno da oni u istom ili većem broju podrže moju kandidaturu”, kazao je Vujović .

On je ocijenio da bi to bila potvrda kvaliteta njegovog dosadašnjeg rada.

Vujović očekuje “značajno veću podršku, u odnosu na prethodni mandat”.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore početkom septembra razmatraće postupak imenovanja tri člana Savjeta AEM. Javni poziv za predlaganje kandidata za ove funkcije objavljen je 20. jula.

Univerziteti, NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda i udruženja komercijalnih emitera mogu predložiti po jednog člana. Kandidati moraju imati visoku stručnu spremu, crnogorsko državljanstvo i prebivalište u toj državi. Članovi Savjeta ne mogu biti poslanici i odbornici, osobe koje bira, imenuje ili postavlja predsjednik Crne Gore, Skupština ili Vlada, funkcioneri političkih stranaka, osobe koje su pravosnažno osuđene za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, korupcije, prevare ili svađe. Članovi Administrativnog odbora, na sjednici 3. septembra, treba da utvrde predlog odluke o izboru članova Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa značajnih za izborni proces.

Ivanović: Obavljaću dužnost na zakonom dozvoljen način

Član Savjeta AEM Darko Ivanović “Vijestima” nije konkretizovao kako će obavljati svoju funkciju, s obzirom na to da se trenutno nalazi u Americi, ali je kazao da “planira da obavlja dužnost po svim zakonom i statutom dozvoljenim sredstvima”.

Ivanovića je dio NVO sektora ranije optužio da je u konfliktu interesa i da ne može biti član Savjeta zato što je privredno društvo "Agencija media n-gage" 100 odsto u njegovom vlasništvu. Iz NVO “Saradnjom do cilja” su tada kazali da Ivanović ne može biti istovremeno u poziciji da njegova organizacija proizvodi emisiju "Robin Hud" u kojoj je on i autor, a da on u Savjetu AEM donosi odluku o eventualnom kršenju zakonskih normi i profesionalnih standarda u sopstvenoj emisiji. Ivanović je tada kazao da je prošao isključivo zbog “visokih profesionalnih referenci”.

Bonus video: