U Kijevu će uskoro biti podignuta Njegoševa spomen-bista

Pomoćnik ministra za bezbjednosno-zaštitne poslove i nadzor Vladimir Vukotić kazao je da konferencija vodi poboljšanju odnosa dviju zemalja
0 komentar(a)
Oksana Sljusarenko i Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Oksana Sljusarenko i Nebojša Radojičić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.09.2011. 16:58h

Ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko rekla je da se regionalna saradnja u zvaničnom Briselu cijeni kao efikasan mehanizam za usklađivanje ekonomskih, socijalnih i kulturnih nivoa različitih regiona i zemalja.

Ona je na međunarodnoj konferenciji “Približavanje kroz regionalnu saradnju”, održanoj u ponedjelja u hotelu “Albatros”, ocijenila da Ukrajina i Crna Gora, kao buduće članice EU, moraju da njeguju trend regionalne saradnje i najavila da će vrlo brzo biti riješeno pitanje u procesu crnogorsko-ukrajinskih pregovora u pristupanju naše države u STO.

“Vaši privrednici u našoj zemlji zainteresovani su za kupovinu autobusa, ljekova i primjenu medicinskih mogućnosti iz ukrajinskog regiona, kao i za osavremenjavanje tehnologije proizvodnje hrane, solarnih panela, uključujući i iskustva za energiju vjetrom”, kazala je Sljusarenko na skupu kojem su prisustvovale delegacije deset ukrajinskih i crnogorskih gradova pobratima, privrednici, političari i predstavnici lokalnih vlasti.

Sljusarenko je najavila privođenje kraju kulturnog projekta, odnosno postavljanje biste ukrajinskog pjesnika i filozofa Taraša Ševčenka u centru Podgorice.

“Isto tako, Kijev će se uskoro pohvaliti spomen-bistom Petra II Petrovića Njegoša”, kazala je ambasadorka.

Pomoćnik ministra za bezbjednosno-zaštitne poslove i nadzor Vladimir Vukotić kazao je da konferencija vodi poboljšanju odnosa dviju zemalja, te da je prevashodni cilj unapređenje veza između gradova pobratima “ne samo na privrednom i ekonomskom polju, nego i svakom drugom planu uzajamnog povezivanja”.

On je ocijenio da bi Ukrajina i Crna Gora jedna drugoj mogle biti od krucijalnog značaja na putu ka članstvu u EU.

Predsjednik ulcinjske Opštine Gzim Hajdinaga podsjetio je da saradnja Ulcinja i ukrajinske ambasade ima istorijat i izrazio žal što predstavnici ukrajinskog Uzgoroda, grada pobratima Ulcinja, zbog tragedije, odnosno eksplozije gasa u tamošnjoj fabrici, nijesu mogli da prisustvuju konferenciji.

Bonus video: