U "Kodri" počele operacije katarakte

Dogovor je da urade 700 operacija, od čega će 200 uraditi po cijeni od 540 eura, a 500 operacija po 330, kažu iz Ministarstva
1175 pregleda 8 komentar(a)
Kodra, Foto: Luka Zeković
Kodra, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2015. 18:33h

Pojedinim pacijentima, koji su dugo bili na listi čekanja u Klinici za oftamologiju Kliničkog centra Crne Gore, juče je napokon operisana katarakta u privatnoj klinici “Codra”.

To je “Vijestima” saopštila medicinska direktorica “Codre” Dragica Perović-Ivanović, istakavši da su u petak završeni pripremni pregledi za 30 pacijenata.

Ona je ranije rekla da imaju četiri oftamologa koji rade preglede i isti broj očnih ljekara koji će operisati pacijente.

Ministarstvo zdravlja (MZ) odlučilo je da smanji problem liste čekanja za operaciju katarakte, tako što će shodno dogovoru sa klinikama “Codra” i “Optimal” omogućiti da 700 od 1.203. pacijenata bude operisano u tim privatnim ustanovama, a ostali u Kliničkom centru Crne Gore.

Iz MZ su odgovorili “Vijestima” da građani kod operacije katarakte u privatnim klinikama nemaju nikakav trošak, jer na operaciju idu sa uputom i potrebnim nalazima od izabranog doktora, kao u KCCG.

Pojasnili su da Fond za zdravstveno osiguranje ima ugovor sa ovim privatnim bolnicama, gdje je cijena operacije katarakte 540 eura, a da je ministartsvo pregovaralo sa njima da po povoljnijim cijenama operišu pacijente koji su na listi čekanja u KCCG.

“Postignut je dogovor da urade 700 operacija, od čega će 200 operacija uraditi po ugovorenoj cijeni Fonda od 540 eura, a 500 operacija po cijeni od 330 eura”.

Kazali su da je cijena operacije katarakte na tržištu od 900 do 1.000 eura.

U tom resoru tvrde da su se obje privatne bolnice obavezale ugovorom da do kraja maja ove godine završe po 350 operacija i da će taj resor pratiti kako se proces odvija. Poručili su da smatraju da je ovo dobar projekat, čiji je osnovni motiv da pacijenti brže riješe slabovidost i dođu do boljeg kvaliteta života.

Očekuju da će se operacije katarakte obavljati dinamikom koja neće praviti liste čekanja u KCCG, a plan je da se godišnje uradi između 1300 i 1500 operacija.

Pacijenti bez troškova

U Ministarstvu tvrde da pacijent neće biti izložen bilo kakvom trošku tokom priprema za operaciju, kada bude išao na kontrolne preglede poslije operacije i evantualno, za neke dodatne intervencije.

Na pitanje da li će se operacije raditi na jednom oku pacijenta koje je zahvaćeno kataraktom ili na oba oka, bez obzira koliko je katarakta napredovala, odgovorili su da se rijetko kada rade operacije na oba oka istovremeno i da se operacija “naplaćuje” po jednom oku.

Bonus video: