U Kolašinu posječena lipa stara 100 godina: Ovo je bezobrazluk!

Grupa mladih Kolašinca za sjutra oko podne najavila je mirni protest, kojim kako su napisali na društvenim mrežama žele da upozore nadležne da se više ne smije ponoviti neodgovorna sječa stabala u gradu
95 pregleda 21 komentar(a)
posječena lipa u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
posječena lipa u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.12.2014. 21:02h

Po nalogu kolašinske Komunalne policije, radnici Komunalnog preduzeća danas su posjekli lipu staru preko 100 godina na vrhu ulice IV proleterske brigade, u centru Kolašina.

To je izazvalo burne reakcije građana, lokalnih civilnih organizacija i oštre osudu na društvenim mrežama.

Radnici Komunalnog koji su posjekli stablo objasnili su građanima i novinarima da samo postupaju po rješenju koje im je dostavljeno iz Komunalne policije još u oktobru. Kako su kazali, s obzirom na to da nijesu odmah postupili po tom aktu, iz te službe su nekoliko puta opomentuti da posjeku stablo, uz obrazloženje da ugrožava bezbjednost prolaznika.

Novi načelnik Komunalne policije Dragoljub–Mijo Bukilić "Vijestima" je kazao da je šokiran i zatečen činjenicom da je stablo posječeno.

"Ništa ne znam o tome. Jeste li sigurni da je to istina", kazao je Buklić u prvom telefonskom razgovoru. Kasnije je rekao da je u dokumentaciji našao rješenje iz oktobra koje je potpisala jedna službenica Komunalne policije.

"Ovo je nevjerovatno i ne mogu da vjerujem da se dešava. Ne mogu stabla da se sijeku na osnovu odluke bilo kojeg službenika službe na čijem sam čelu, već je za to potrebna konsultacija sa stručnim licima. Ne znam šta da kažem", rekao je on.

Direktor NVO "Natura" Mikan Medenica najoštrije je osudio to što je, kako je rekao, "neko donio neodgovornu i odluku koja je van pameti". Prema njegovim riječima, slične radnje zaslužuju krivične prijave.

"Ovo je bezobrazluk. Nevjerovatno je da se ovo može desiti. To stablo je staro preko 100 godina. Ko je, uopšte, i kako zaključio da ugrožava bezbjednost prolaznika i objekata. Postoji komisija koju je imenovao predsjednik Opštine i čija je obaveza briga o drvoredima, a, između ostalog, i o tome koje stablo treba posjeći. Na ovaj način ne može da se radi", kazao je Medenica.

On i još nekolicina građana tvrde da bi spriječili da se stablo posiječe da su unaprijed bili upoznati sa namjerama Komunalnog preduzeća.

Ulica IV proleterske, koju Kolašinci zovu "Sibirska" pješačka je zona i krasi je drvored od nekoliko desetina lipa. Neke od njih stare su više od 100 godina.

Dožić se izvinio

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Aleksandar Dožić izvinio se građanima Kolašina, zbog , kako je rekao "nedopustivog čina sječe više od vijeka stare lipe u centru grada".

"Osjećam potrebu da se sugrađanima izvinim zbog ovog neodgovornog čina, koji je sve nas kojima Kolašin nešto znači šokirao. Nijesam bio upoznat sa rješenjem službenice Komunalne policije, kojim je naloženo da se stablo u ulici IV Proleterske posiječe. Najoštrije osuđujem takav odnos i sve od sebe ću dati, u okviru svojih ovlaštenja i mogućnosti da se ništa slično više ne ponovi"

Grupa mladih Kolašinca za sjutra oko podne najavila je mirni protest, kojim kako su napisali na društvenim mrežama žele da upozore nadležne da se više ne smije ponoviti neodgovorna sječa stabala u gradu.

"Sjutra ćemo saznati ko je bio odgovoran za današnju sječu jedne od najstarijih lipa u Kolašinu ... Mozda ne možemo tako lako spriječiti pustošenje šume po okolnim planinama, ali se nadam da barem možemo to učiniti u glavnoj ulici"- napisao je u FB grupi "Kolašin ima budućnost" jedan od inicijatora protestnog okupljanja Janko Šćepanović.

Osude šefa odborničkog kluba DPS-a

Šef odborničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Đorđije Živković najoštrije je osudio to što je u centru grda posječeno drvo lipe.

On je kazao da je to"vandalski i neodgovoran čin za koji će neko snositi odgovrnost".

"Generacije Kolašinca su čuvale i njegovale drvorede po kojima je naš grad prepoznatljiv. Ko kod da je donio rješenje o sječi stabla je neodgovoran i nema elementarni osjećaj za ono što je vrijedno. I kao građnin i kao političar osuđujem ono što je danas učinjeno, a građanima obećavam da ću u lokalnom parlametnu insistirati na odgvorima, kako je do toga došlo i ko je odgovoran. Ni jedan službenik Komunalne policije nije smio da se usudi da pomisli, a ne da naredi tako nešto"- kazao je Živković.

On je rekao da će pridružiti sugrađanima na, za sjutra najvljenom protestu u ulici IV Proleterske.

Bonus video: