U Kotoru održana ljetnja škola molekularne biologije

"Pored predavanja i praktičnog rada u laboratoriji studenti su imali priliku i da se upoznaju sa metodama sakupljanja uzoraka u Bokokotorskom zalivu, a koje im je demonstrirao tim ekperata iz EMBL-a"
812 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: Ministarstvo nauke
Sa predavanja, Foto: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa EMBL-om (European Molecular Biology Laboratories) i Institutom za biologiju mora (Univerzitet Crne Gore) od devetog do 11. septembra organizovalo je ljetnju školu iz oblasti molekularne biologije.

"Škola regionalnog karaktera se po prvi put organizovala u Crnoj Gori i bila je namijenjena studentima bioloških, medicinskih i biotehničkih nauka. Pored studenata iz Crne Gore učesnici Škole su bili i studenti iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Ideja je da ova Škola postane tradicija i da svake godine imamo priliku da omogućimo jednom broju studenata da se upoznaju sa nekom od novih oblasti iz molekularne biologije. Na otvaranju Škole govorio je dr Detlev Arendt, vođa jedne od istraživačkih grupa u EMBL-u u Hajdelbergu, koja se bavi istraživanjem jednostavnih morskih organizama i ćelija od kojih su građeni. Prisutnima se obratio i dr Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, a svim učesnicima je, ispred Ministarstva nauke CG, dobrodošlicu poželjela mr Đurđina Bulatović", saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Tema ovogodišnje škole je "Sekvencioniranje jedarnog materijala pojedinačnih ćelija" ("Single cell sequencing") i bila je idealna prilika da se studenti upoznaju sa najsavremenijim tehnikama istraživanja u molekularnoj biologiji.

"Pored predavanja i praktičnog rada u laboratoriji studenti su imali priliku i da se upoznaju sa metodama sakupljanja uzoraka u Bokokotorskom zalivu, a koje im je demonstrirao tim ekperata iz EMBL-a. Crna Gora je od prošle godine članica renomirane organizacije EMBL (European Molecular Biology Laboratory) što predstavlja značajan uspjeh na polju internacionalizacije naučnog istraživanja", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: