U Nikšiću, Ulcinju i Virpazaru održana litija

U Virpazaru prvi put održana litija
33360 pregleda 615 komentar(a)
Sa litije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa litije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.01.2020. 22:01h

U Nikšiću, Ulcinju i Virpazaru večeras je održana litija povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Nikšić: Sloboda je kad si sam, a nijesi usamljen

Nakon molebana u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i večeras je ulicama grada u pratnji na hiljade vjernika prosla litija. Grđanima se na Trgu obratio dr Nikola Marojević, protojerej, koji je kazao da o onome i onima koji su, čineći bezakonje, narod iz hramova izveli na ulice da traže oduzeta prava, večeras nece biti riječi.

"Sloboda je kad si sam a nijesi usamljen, kad te ima i kad te nema, kad si svoj na svome", kazao je Marojević.

Marojević
Marojević(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je istakao ova drama na ulicama Crne Gore koja se proširila i na mnoge zemlje gdje žive pravoslavni hrišćani, nadmašuje i same protogoniste.

"Ovo je već istorija u punom smislu riječi. Oni koji radeći svoj posao po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu casti, poštenja i ljudskog dostojanstva", kazao je Marojević.

Litija Nikšić
Sa večerašnje litije(Foto: Svetlana Mandić)

Prema njegovim riječima mnogo je veća svetinja koju branimo od sile koja je ispred nas.

Kako je kazao dati rijec znači biti spreman za nju položiti život.

"To je odgovor onima kojima je sve jasno a ništa ne znaju. Ovo nisu samo ulice, kao što nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem", kazao je Marojević.

Kako je istakao duh slobode koji se pronosi ovim ulicama ne može uništiti niko.

Litija Nikšić
Sa litije u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Prema njegovim riječima vjera je kada živiš po zakonima koji se ne mogu vidjeti a svetinje koje bezakonci podvode državi su očni živac postojanja ovog naroda.

"Mogu se čovjeku vezati ruke, ali ne možeš vezati čovjeka u njemu... čuvajmo hramove, branimo domove, ne dajmo na obraz", porucio je Marojević.

Litija Nikšić
Sa litije u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Sjutra u 13h na jezeru Krupac biće organizovano plivanje za Bogojavljenski krst. Kako su kazali iz Eparhije ima preko 200 prijavljenih koji ce sjutra plivati.

U Virpazaru prvi put održana litija

Večeras je po prvi put u Virpazaru održana litija.

Na litiji se u znak protesta povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti okupilo par stotina građana.

Više stotina vjernika na litiji u Ulcinju

Nakon molebana u Hramu Svetog Nikole ispod Starog grada u Ulcinju, više stotina vjernika SPC večeras se zaputilo prema crkvi u Bijeloj Gori u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prvu ulcinjsku litiju tim povodom, glavnim gradskim bulevarima i ulicama, obezbjeđivala je policija a učesnici protestne šetnje nosili su crkvena obilježja, pjevali duhovne pjesme i skandirali da ne daju svetinje.

Danilovgrađani su večeras na mostu Radovana Pavićevića organizovali performans i još jednom poručili da ne daju svetinje, dok je u budvanska omladina zapalila stotinu baklji.

Baklje su u više crnogorskih gradova paljenje povodom Bogojavljenja.

Galerija

Bonus video: