U Nikšiću obilježen Međunarodni dan djece ulice

Međunarodni dan djece ulice se od 2011. godine obilježava u preko 130 zemalja
667 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Danas u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.04.2019. 13:55h

Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore Defendologija, u sklopu koga postoji istoimeni Dnevni centar za djecu i porodicu, na gradskom trgu u Nikšiću obilježio je 12.april, Međunarodni dan djece ulice. Mališani RE populacije nosili su parole sa natpisima “Ulica nije moj dom“, „Pruži manje, daj više“, „Ne zatvarajmo oči pred dječjim prosjačenjem“, „Imamo pravo igrati se“, kako bi građanima skrenuli pažnju na problem prosjačenja, dok su stariji skrenuli pažnju na štetnost davanja novca djeci i potrebi da se fenomen prosjačenja bolje razumije kako bi se djeci umjesto novca poklanjala hrana, garderoba…

“Defendologija Dnevni centar je jedini dnevni centar u Crnoj Gri koji se direktno bavi radom sa djecom sa ulice. Ovaj dan je dobra prilika da se građanima Nikšića, a i šire, ukaže da djeci ne treba davati novac već da sistematskim pristupom možemo uticati na to da se prosjačenju stane na kraj a da se djeci umjesto novca daruje hrana, garderoba“, kazala je Jelena Milić, koordinatorka Defendologija centra.

Pomenuti centar godina sprovodi aktivnosti „Ulica nije moj dom“ i „Pruži manje daj više“ kako bi javnosti ukazali na poteškoće rada i života djece ne ulici.

„Djeca na ulici su često i pravno nevidljiva, doživljavaju različite oblike nasilja. Najčešći eksploatatori su njihovi roditelji, a istraživanja su pokazala da najčešće prose dječaci, mada ima i djevojčica. Ono što mi iz našeg praktičnog rada ustanovljavamo jeste da djeca na ulici doživljavaju vrijeđanje, maltretiranje, a bilo je slučajeva čak i seksualnog zlostavljanja“, kazala je Milić.

Od osnivanja Defendologija centra kroz njega je prošlo 338 djece, koja imaju različite probleme u ponašanju, a među njima je oko 25 djece koja su se bavila ili se i dalje bave prosjačenjem, i preko 70 roditelja.

„Bilo je dosta slučajeva da se djeca uklone sa ulice ali to ne znači da je problem riješen jer već narednog dana imate novo dijete na ulici. Zato se za ove kategorije kažu da su to djeca koje prose i koja su u riziku da postanu djeca ulice. Ovakvi centri bi bili potrebni u mnogim opštinama u Crnoj Gori jer je prosjačenje veoma zastupljen problem na teritoriji naše države“, istakla je Milić.

Sa njima su na Trgu bili i mališani iz JPU “Dragan Kovačević”, a nakon toga prošetali su do zgrade Opštine gdje su sa potprdsjednicom Opštine, Sonjom Nikčević, i sekretarom Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i socijalno staranje, Milanom Korać, razgovarali o radu Defendologija centra i njegovom pozicioniranju u lokalnoj zajednici.

Međunarodni dan djece ulice se od 2011. godine obilježava u preko 130 zemalja.

Bonus video: