U Nikšiću odlučni: Kazne za one koji ne budu gradili rampe

Lokalna uprava u Nikšiću donijela odluku o izgradnji pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2013. 23:16h

Zgrada Opštine Nikšić godinama ima rampu, ali, u stvarnosti, kao da je nema. Korisnici kolica i osobe smanjene pokretljivosti u opštinsku zgradu mogu ući samo ako su se zaputili u skupštinsku salu.

Od građanskog biroa gdje treba izvaditi kojekakva dokumenta, dijeli ih nepremostivih šest stepenika. Apsurd da ne može biti veći, na šta su godinama korisnici kolica skretali pažnju.

„Ja sam davno izjavio da ću prestati da se bavim ljudskim pravima osoba sa invaliditetom onog trenutka kad naša kuća, odnosno Opština Nikšić bude potpuno prilagođena. To mi je jedan od životnih ciljeva za koji se borim, evo nekih petnestak godina“, ironično je zaključio Milenko Vojičić .

Na kraju 2013. godine, i na kraju roka kojim je obavezivao Zakon iz 2008. godine, nikšićka lokalna uprava je nedavno usvojila je odluku o izgradnji pristupnih rampi, liftova i sličnih objekata.

Stepenište u zgradi opštine koje vodi do građanskog biroa

Rok od pet godina, predviđen tim zakonom, dakle, počeće da se sprovodi tek od naredne godine ali, sudeći po reakciji onih koji se dugo bore za pristupne rampe, i to je veliki korak naprijed.

Opširnije čitajte u šptampanom izdanju Vijesti za 29. decembar

Bonus video: