Mulić: U Nikšiću ugroženo oko 30 kuća

Kako je dodao, u subotu i nedjelju je najavljeno nestabiljno vrijeme, što obavezuje da sa velikom pozornošču prate situaciju na terenu
1638 pregleda 1 komentar(a)
Mirsad Mulić, Foto: Vlada Crne Gore
Mirsad Mulić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.11.2019. 19:06h

U Nikšiću je zbog poplava još ugroženo oko 30 kuća, kazao je danas direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić i dodao da će visinu štete utvrditi opštinske komisije.

On je na konferenciji za novinare, poslije sjednice Vlade, kazao da su sve rijeke u ovom trenutku stabilne.

„Vidjećemo šta će donijeti naredni dani. Meteorolozi najavljuju manje kiše danas i sjutra, što je jako važno, jer će se voda vjerovatno u jednom procentu povući“, rekao je Mulić.

Kako je naveo, šteta je pričinjena, a njenu visinu utvrdiće opštinske komisije.

Mulić je kazao da je u Nikšiću još ugroženo oko 30 kuća, da se voda nije povukla iz njih, ali da su tamo pripadnici službe zaštite i predstavnici Direktorata koji prate situaciju.

On je naveo da je u pograničnom dijelu sa Albanijom u ovom trenutku opasnost od poplava svedena na minimum.

„Naravno to nas ne čini ni mirnim, ni spokojnim, nego naprotiv, traži od nas puno pažnju i adekvatan tretman tog pitanja. Trenutna situacija je mnogo bolja, voda se povlači, ali daleko od toga da prelazimo na redovan režim rada“, rekao je Mulić.

Kako je dodao, u subotu i nedjelju je najavljeno nestabiljno vrijeme, što obavezuje da sa velikom pozornošču prate situaciju na terenu.

Upitan da li je sistem za vanredne situacije reagovao na vrijeme i da li je šteta mogla biti manja, on je odgovorio da je sistem u potpunosti funkcionisao.

„Teško je protiv prirode, mislim da je sistem funkcionisao u punom kapacitetu“, rekao je Mulić.

Vlada je na današnjoj sjednici ocijenila da je sistem funkcionisao u punom kapacitetu, sinhronizovano i u skladu sa procedurama.

„Prvi talas je krenuo sa nedJelje na ponedeljak i izazvao je određene poteškoće, prvenstveno u saobraćaju. Voda je ušla u jedan dio domaćinstava i stambeno – poslovnih objekata“, podsjetio je Mulić.

Prema njegovim riječima, pravovremenom intervencijom lokalnih službi zaštite i spašavanja i komunalnih preduzeća šteta je svedena na miniumum.

Drugi talas, kako je dodao, počeo je u utorak veče i on je bio složeniji i profesionalno zahtjevniji.

„Na momente smo imali vrlo kritične i dramatične situacije u ugroženim područjima, prekide saobraćaja na magistalnim putevima zbog velike količine vode i odrona“, kazao je Mulić

On je naveo da je najkritičnije bilo u Nikšiču, Danilovgradu, Herceg Novom, Šavniku, Kolašinu i Mojkovcu

Mulić je rekao da su u tim gradovima sve službe adekvatno reagovale, a pohvalno je što su se u saniranje posljedica od poplava uključili i privatnici.

„Danas je na terenu i Vojska Crne Gore, koja radi određene poslove u Kolašinu“, naveo je Mulić.

Govoreći o vodostaju rijeka, on je naveo da je osjetno porasla Morača, Zeta, a malo je porasla i Bojana.

„Skadarsko jezero je mirno“, zaključio je Mulić.

Bonus video: