U petak počinje sezona ribolova na Crnom jezeru

Direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović kaže da će se ove sezone pecati obalom Velikog jezera, desno od prilaznog puta.
221 pregleda 0 komentar(a)
Ribolov Crno Jezero, Foto: Arhiva Vijesti
Ribolov Crno Jezero, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.04.2011. 17:38h

Sezona ribolova na Crnom jezeru počinje na Veliki petak, 22. aprila. Otvaranje ribolova na najvećem od 18 Gorskih očiju Durmitora po pravilu privlači veliki broj zaljubljenika sportskog ribolova svih uzrasta, iz naše zemlje i šire.

Taj dan je postao tradicija iz koje su stvorena brojna prijateljstva. Zato, kao su ranijih godina isticali, njima je važno da se ponovo druže i izrazgovaraju nakon pauze od prošle jeseni. Ulov im je uvijek u drugom planu.

Direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović kaže da će se ove sezone pecati obalom Velikog jezera, desno od prilaznog puta.

“Jezero obiluje pastrmkom, autohtonom potočarom, zlatovčicom i kalifornijskom. U više navrata smo ga poribljavali i odgovorno čuvali. Od vještine i kvaliteta mamaca zavisiće ulov, kako na otvaranju, tako u tokom naredne sezone ribolova”, kazao je Pajović.

On je dodao će sezona ribolova na Vražjem jezeru i utvrđenim lokalitetima obala Tare početi sredinom maja i da su ovosezonske cijene ostale na prošlogodišnjem nivou.

“Dnevna ribolovna dozvola na Crnom jezeru je 20 eura. Toliko će koštati na Tari i Vražjem jezeru. Članovi ribolovnog društva sa Žabljaka, nedjeljom i u dane državnih praznika na Crnom jezeru, pecaju za deset eura. Utvrđeni su i drugi dani za pecanje”, kazao je Pajović i dodao da je ulov ograničen na pet primjeraka.

Predsjednik SRD “Crno jezero” Milan Anđelić rekao je da se na otvaranju ribolova očekuje više od 100 zaljubljenika udice.

“Zovu iz Podgorice, Nikšića, Pljevalja i drugih sredina. Učestvovaće i veliki broj žabljačkih ribolovaca. U društvu ih je 95, od čega 70 aktivnih. Među njima su četvorica počasnih, starijih od 70 godina. Za njih postoje specijalne povlastice. Svi su oni pravi sportski ribolovci i čuvari prirode”, kazao je Anđelić.

On je dodao da će društvo, u sklopu “Dana planinskog cvijeća”, sredinom jula, organizovati tradicionalni kup “Crno jezero”.

Bonus video: