U Podgorici predstavljen uređaj koji pomaže slijepim, slobovidim i osobama sa disleksijom

Osoba koja koristi ovaj uređaj treba da prstom pokaže na dokument/stvar koju želi da pročita, a postoji mogućnost i da zaustave čitanje. Moguće je i da uređaj identifikuje osobu koja se nalazi ispred, a kada izgovori njeno ime uređaj će ga upamtiti i svaki naredni put izgovarati
850 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja uređaja, Foto: Vlada Crne Gore
Sa predstavljanja uređaja, Foto: Vlada Crne Gore

Izraelska start-up kompanija OrCam predstavila je danas u Podgorici uređaj „OrCam My Eye" koji pomaže slijepim, slobovidim i osobama sa disleksijom.

Prvi korisnik ovog uređaja u Crnoj Gori biće Andrija Samardžić, kome je uređaj uručen na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih poslova.

Posjeta izraelske delegacije Crnoj Gori predstavlja nastavak razgovora koji su započeti tokom nedavne posjete crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Izraelu.

Predstavnik kompanije OrCam, Elad Šerfati, kazao je da je Đukanović tokom posjete Izraelu prepoznao određene mogućnosti za inovacije i transfer tehnologija u Crnoj Gori.

„Velika privilegija je da upoznam predsjednika koji se oslanja na uvođenje novih tehnologija. To nije uobičajeno. Zahvaljujem mu se na spremnosti da otvori vrata novoj tehnologiji u Crnoj Gori i što nam je omogućio da radimo u boljem okruženju“, naveo je Šerfati.

On je objasnio da je uređaj veoma mali, dizajniran kao blutut /bluethoot/ slušalica, težine 22 grama, koji može da se prikači na svake naočare.

Osoba koja koristi ovaj uređaj treba da prstom pokaže na dokument/stvar koju želi da pročita, a postoji mogućnost i da zaustave čitanje. Moguće je i da uređaj identifikuje osobu koja se nalazi ispred, a kada izgovori njeno ime uređaj će ga upamtiti i svaki naredni put izgovarati.

Prema riječima Šerfatija, uređaj u potpunosti štiti privatnosti osobe koja ga koristi.

„Ništa nije uskladišteno na uređaju i ništa se ne šalje na internet cloud. Ako čitate osjetljive dokumente, on će da pročita za vas i onda ga jednostavno odbaci. Puna privatnost je garantovana“, istakao je Šerfati.

On je objasnio da uređaj svakih tri ili šest mjeseci ima mogućnost ažuriranja softvera sa novima karakteristikama.

Šerfati je saopštio da sa crnogorskom Vladom još treba da razgovaraju o realizaciji ovog programa.

„Ima još nekih zvaničnih postupaka koje moramo da obavimo sa Agencijom za ljekove i medicinska sredstva. Moramo da registrujemo uređaj. Tek kad završimo administrativne stvari možemo da to predstavimo na tržištu“, rekao je Šerfati.

Prema njegovim riječima, tek slijede razgovori o načinu finansiranja uređaja, i kako da na njega ugrade crnogorski jezik kako bi ga prilagodili osobama kojima je potreban i prodavali ga u Crnoj Gori.

Šerfati je saopštio da je OrCam na tržištu već devet godine, i da je vrijednost kompanija milijardu dolara.

Orkan radi u više od 45 država svijeta a, kako je rekao, očekuju da će za nekoliko mjeseci funkcionisati i na Balkanu uz podršku Vlade Crne Gore.

Počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot kazao je da je posjeta izraelske delegacije nastavak razgovora koji su započeti tokom nedavne posjete Đukanovića Izraelu.

Smatra da bi saradnja izraelskog preduzeća sa Crnom Gorom mogla rezultirati zajedničkim uspostavljanjem i razvojem nove tehnologije.

Andrija Samardžić biće prvi predstavnik Crne Gore koji će koristiti uređaj i biće mu besplatno ažuriran softver kada je razvije verzija na crnogorskom jeziku.

On je kazao da će mu uređaj mnogo pomoći prilikom čitanja i istakao da je veoma značajno što može da se prikači na bilo koje naočare.

Kako je naveo, uređaj će u većoj mjeri obavljati posao personalnog dnevnoj asistenta.

„Dovoljno je da papir ne morate da skenirate i da vam čitač ekrana na kompjuteru pročita, već možete da čitate dokument u realnom vremenu, bez naročite pripreme“, rekao je Samardžić.

Bonus video: